Растения и животни

Начало | Растения и животни | Как и защо птиците разбират накъде са топлите страни – ето това е въпросът!

Как и защо птиците разбират накъде са топлите страни – ето това е въпросът!

Аз детето | 2018-11-05

Как и защо птиците разбират накъде са топлите страни – ето това е въпросът!

Без никакво съмнение повечето от вас знаят, че вече е дошъл моментът доста от птиците, които бяха с нас цялата пролет и цялото лято, да отлетят към топлите страни. Това се случва всяка година! Когато времето у нас започва да застудява, птиците „опаковат багажа“ и се насочват към юг. Как обаче се случва това се питаме ние – те нямат компас или GPS и със сигурност не могат да попитат за посоката. Въпреки това успяват да прелетят често дори и по 4 хиляди километра и не се губят в нито един момент. При това тук има и още нещо по-интересно! Знаете ли защо реално нашите пернати приятели отиват на юг и преминават толкова много разстояние. Много хора си мислят, че е така, защото им е студено, това обаче не е съвсем вярно. Логично е, но не е точно така! Много птици могат да се справят добре в студено време, стига да имат достатъчно храна. Въпреки това, храните, които много птици ядат изчезват през зимата, тъй като количеството слънчева светлина намалява и растенията завършват жизнения си цикъл. Когато храната започне да намалява, много птици знаят, че е време да тръгнат на юг, за да открият нови източници на храна. Но как точно знаят коя посока е юг?

Ако някога сте гледали птици, които летят на юг през есента, може би сте забелязали, че никоя от тях не носи карта. :) Следващия път, когато видите ято птици, които летят на юг, погледнете по-съсредоточено. Виждате ли някоя от птиците да държи компас или устройство за глобално позициониране (GPS)? :) Без да се ползват карта, компас или GPS устройство, птиците все пак намират пътя си на юг към новите им домове за зимата и след това отново се връщат у нас. Представете си само, че лястовиците например напускат нашата страна и стигат чак до Аржентина, Южна Африка и дори Северна Австралия! Невероятно, но как знаят къде да отидат? Най-добрият начин да разберете би бил да попитате птица. За съжаление птиците, които попитахме, просто изчуруликаха и отлетяха. Изглежда, че ще трябва да прочетем и потърсим малко информация и да разчитаме на това, което учените са разбрали през годините.

Експертите смятат, че птиците разчитат на комбинация от научни фактори, които да им помогнат да знаят къде да пътуват. Някои от тези фактори са използвани и от човешките същества, преди съвременната технология да осигури всички видове ресурси и машини, за да установи къде сме и къде отиваме по всяко време. Едно нещо, на което птиците определено разчитат, е слънцето. слънцето изгрява от изток и залязва на запад. Птиците, които летят на юг през зимата, могат да останат в правилната посока като използват позицията на слънцето на небето през целия ден и да се направляват от него. Но какво се случва след като слънцето залезе? Много просто – използват звездите и отново успяват да се ориентират – също като морските капитани и пиратите!

Птиците също така имат и предимство с така наречения от нас „птичи поглед“. Ако вие се изгубите в гората, ще трябва да се качите на високо, за да се ориентирате в обстановката. Птиците обаче получават страхотна гледка по време на полета си. Може да звучи сложно, но понякога пътуването на юг е просто като да следваш река или пътека – поне за птиците. Направо е фасулска работа!

Някои учени смятат, че някои птици също могат да се ориентират по магнитното поле на Земята. Експерти предполагат, че пернатите усещат магнитното поле на планетата и го използват също като компас, за да се ориентират къде са и накъде трябва да летят!

Снимки: pixabay.com

Ако харесвате птиците прочетете още интересни факти:
Това са те: най-красивите птици в света!
Готини екзотични птици от целия свят
Не всички птици отлитат на юг през есента
Топ пет на най-големите птици в света
Какво знаете за морските птици?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град