Растения и животни

Начало | Растения и животни | Фейхоа – плодът с вкус на ягода и ананас

Фейхоа – плодът с вкус на ягода и ананас

Аз детето | 2018-09-27

Фейхоа – плодът с вкус на ягода и ананас

Всеки от нас поне веднъж в живота си, но със сигурност и повече е опитвал вкуса на така чудесните плодове ягода и ананас. Но какво ще кажете за една комбинация от тях, при това с усещането за морски бриз. Точно такъв е уникалният плод фейхоа. Но що за плод е това? Разбира се на първо място е екзотичен – той е отЮжна Америка и расте в Бразилия, Колумбия, Уругвай и Северна Аржентина.

Ако погледнем историята ще видим, че този интересен плод е „роден“ през 19-ти век. Името си плодът е получил от неговия откривател – бразилският биолог Жоао Силва Фейхи. Един ден разхождайки се в гора в Бразилия, той открива малко вечнозелено дърво, на което има интересни на външен вид плодове и откъсва няколко. Оказва се, че тези плодове всъщност не са познати на никой и никой не ги бил виждал дотогава. Така той се заел да провери какви са и най-вече дали стават за ядене. Оказва се, че са много вкусни и пълни с витамини. Дали това е вярно не сме убедени, защото съществува една много, много стара легенда, която разказва за юноша, който бил влюбен в морска царица. Тя му предложила да живее с него в морския си палат, но той отказал. В яда си тя превърнала красивия младеж в дърво, което ражда вкусни плодове с аромат на морски бриз.

Независимо как точно се е родило това дърво – едно е сигурно плодовете му са много вкусни и много интересни. Фейхоа е единственото растение, в което се съдържа толкова много количество йод. А защо му е на организма йод ли? Той помага на паметта ни, както и да сме весели и щастливи и пълни с енергия. В допълнение на това във фейхоата има и много минерални вещества, витамини, фибри и микро- и макроелементи. Точно затова този плод е наричан и „касичка за полезни вещества“. Освен за пряка консумация, плодовете са подходящи и за всякакви сладка, конфитюри, желета, сокове. В Нова Зеландия, Калифорния, Австралия, Чили, Колумбия ги включват в шоколади и бонбони, в зърнени закуски и дори правят от тях вино и концентрати.

Фейхоа е малък вечнозелен целогодишен храст, чиято височина варира между 1 и 7 метра. Плодът узрява през есента и е светлозелен, с елипсовидна форма, а големината му е колкото на кокоше яйце. Вкусът на фейхоата е сладък, наподобяващ ананас, ябълка, ягода и мента. Както се досещате, ароматът също е силен и привлекателен, наподобяващ мириса на нежен парфюм. Това се дължи на естера метилбензоат, съдържащ се във фейхоа. Плодът пада на земята, когато е достигнал максимална степен на зреене. Именно тогава е най-вкусен. Разбира се, може да бъде набран и предварително, за да се избегне нараняването му. Вътрешната част на фейхоата много напомня тази на друг екзотичен, но малко по-познат плод – гуава. Любопитно, но малко известно е, че и венчелистчетата стават за ядене – сладки и хрупкави са.
Страните на неговия произход подсказват, че храстът обича топли умерени до субтропични климати. Любопитно е, че растението все пак има нужда от поне 50 часа ниски температури и всъщност е издръжливо на студ. Когато се отглеждат от семена, фейхоите растат много бавно по време на първите 2 години, а младите растения, макар и издръжливи на ниски температури, са чувствителни към силните ветрове.

Макар че у нас това интересно растение е познато единствено на професионалистите и най-запалените градинари любители, то все пак се отглежда и тук. Всъщност опити да се отглежда дървото у нас има от 90-те години на миналия век, за съжаление обаче тези опити били неуспешни. През последните години опитите се подновяват от много по-мотивирани любители и някои от тях наистина берат плодове, макар реколтата да се побира в една фруктиера.

Снимки: freeimages.com

Вижте още:
Най-необикновените плодове на земята



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град