Растения и животни

Начало | Растения и животни | Що е то куока?

Що е то куока?

Аз детето | 2018-12-26

Що е то куока?

Когато става въпрос за сладки и пухкави същества, които искате да галите и гушкате, какви животни ви идват наум? Много деца веднага си мислят за домашните любимци, които имат у дома, като кучета и котки. Други могат да мислят за дивите животни, които виждат близо до дома, като зайчета или катерички. Някои деца може дори да мислят за екзотични животни от цял свят, като коала или панда. Пандите са и нашите любимци – пухкави и забавни. Какво обаче бихте могли да гушнете, ако се озовете в Югозападна Австралия? Много просто – там живее едно животинче, което може да разтопи сърцето и в най-студената зима. То се нарича куока и е далеч по-сладко, отколкото може да се предположи по странното му име.

Куоката е роднина на кенгуруто и е от семейство Валаби. Ама наистина си звучи като фамилия, нали? „Здравейте, аз съм Куоко Валаби!“. Както и да е... Това животинче прилича на малко плюшено мече или котка. Живее само и единствено в Югозападна Австралия и за съжаление е застрашен вид, тъй като загубата на местообитания и хищници, като диви свине, европейски червени лисици и диви котки, са унищожили голяма част от популациите на куока. За щастие, те са успели да оцелеят и да процъфтяват на остров Ротнест, точно край брега на река Суон, намираща се в близост до град Пърт. Всъщност островът приема името си от тези животни, което означава „гнездо на плъхове“. Очевидно холандският изследовател Вилем де Фламинг смята, че куоките изглеждат като големи плъхове. Според нас заради дългите си опашки, само това е общото между тях и плъховете.

Експертите изчисляват, че в Пърт живеят около 10 000 животинки. Те дори са се превърнали в популярна туристическа атракция благодарение на тяхната нежна природа и уникалните им устни, които ги карат да изглеждат винаги усмихнати. Понякога наричано „най-щастливото животно в света“, куокито с удоволствие идва при туристите за снимки. Всъщност, през 2012 година тези животинки станаха най-известните в света благодарение на едно селфи.

Както ви казахме куоките са пухкави и сладки! Имат малко и закръглено тяло, широка глава със заоблена муцуна и закръглени уши. На тегло достигат до 5 кг, а на дължина от 40 до 90 см. Дългата им опашка достигаща до 25-30 см е слабо окосмена и те я използват за баланс при подскачане. Животинчетата живеят на малки групи с доминация на мъжките. Куоката не е териториално животно и понякога живее и на по-големи групи достигащи до 100 индивида. Раждат по едно малко на година. Куоката се храни с растения, като не дъвче храната си, а я поглъща цяла и повръща тази, която не е смляна и отново я изяжда. (Е, да, това е малко гадно, но ще ѝ простим!). Храни се предимно през нощта, като набавя голяма част от необходимата ѝ вода от растенията, като рядко пие допълнително.

Куока не се страхуват от хората и често се доближават лесно до тях, но са забранени за отглеждане като домашни любимци поради това, че са застрашен вид.

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град