Растения и животни

Начало | Растения и животни | Мангостин, лангсат – това са истински думи и са имена на плодове

Мангостин, лангсат – това са истински думи и са имена на плодове

Аз детето | 2018-11-12

Мангостин, лангсат – това са истински думи и са имена на плодове

Сладък банан, сочна круша, пълен с витамини портокал, вкусна ябълка – какъвто и плод да е любимият ви, не се съмняваме, че ще се съгласите с нас, когато ви кажем, че те са най-добрият подарък, който природата може да ни даде. При това плодовете са толкова много – ама наистина си нямате на представа колко са много. Чували ли сте някога за драконов плод или за райска ябълка. Най-вероятно и сте опитвали, нали? Но какво ще кажете за мангостин и лингсат? Не, определено това не са думи, които ей сега си измислихме. Това са истински плодове, които са доста екзотични. Искате ли да разберете на какво имат вкус! Тогава четете!

Ананасова ягода

Свикнали сме ягодите да са червени, защото са точно такива по нашите ширини. Това обаче не навсякъде е така. В някои краища на света има и ягоди с бял цвят. Ботаническото име на тази много интересна бяла ягода е Fragaria Anannassa. Плодовете са изключително вкусни – напомнят вкуса на червената ягода, но са с лек ананасов привкус – трудно е да се опише. Ароматът им също се различава от този на червената ягода. Това е най-старият и древен вид позната ягода и е предшественик на ягодите, които познаваме днес. В повечето случаи тя расте в дивата природа в планинските райони на Чили.

Мунтингия

Расте в Южно Мексико, от голям интерес е за любителите на тропическите растения по целия свят. Вкусни плодове, непретенциозност и бърз растеж, това привлича любителите на екзотика. Това плодово растение се отличава с много сладък и вкусен плод. Наричан още ямайска череша, този плод расте под формата на малко дърво. Благодарение на бързия растеж, крехкият разсад може да се превърне в малък храст за една година. Плодовете и цветовете приличат на тези на обикновените череши, само че са по-малки. Цъфтежът на ямайската череша трае само един ден, през втората половина на деня падат листенцата на цветовете и плодовете вече се появяват. Те са малки, червени, не повече от 1,5 см диаметър, вкусът им е сладък и много приятен. Има твърдения, че този плод се смята за един от най-сладките в света.

Звездна ябълка

Този плод е от низините на Централна Америка и Западна Индия. Долната страна на листата на това вечнозелено растение сияят със златист цвят, който се забелязва дори от голямо разстояние, а белите или люляковосини цветове на дървото разпръскват сладък аромат. Плодовете му са с кръгла форма и плътна кора. Ако плодът се среже хоризонтално, в сърцевината може да се видят очертанията на звезда. Пресните плодове са много сладки и приятни на вкус.

Мангостин

Този екзотичен плод произхожда от Югоизточна Азия. Отглежда се на сравнително ограничена площ, най-вече в Тайланд, Филипините, Индонезия и Малайзия. Има кръгла форма, кора в пурпурен цвят и кремава мека сърцевина, тежи от 80 до 200 г. Вкусът му наподобява на бадем, маслен, но по-сладък.

Лангсат

Лангсатът расте свободно в горите на Суматра. Той е символ на една от тайландските провинции – Наративат. Дървото достига височина от 8 до 16 метра, а плодовете му имат леко горчив вкус и приятен аромат. Те имат яйцевидна форма, около 5 см в диаметър. Обикновено растат на гроздове. Отвън лангсатът има кафява обвивка, а вътрешността му е твърда и прозрачна. Острият аромат на лангсата наподобява този на грейпфрута. На външен вид плодовете леко напомнят ранните картофи.

Снимки: Az-deteto.bg и Reuters

Светът на плодовете е и още по-интересен! Просто прочетете:
Плодове, които едва ли сте опитвали
Най-популярният плод в света е...
Знаете ли как точно порастват плодовете и зеленчуците?
Вълшебства от плодове и шоколад



Коментари
1 коментар

Жени Георгиева, 9 г. г.,

Публикувано на 04.05.2020

СТРАХОТНИ СА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град