Растения и животни

Начало | Растения и животни | Какво знаете за корените на растенията? Със сигурност не и това!

Какво знаете за корените на растенията? Със сигурност не и това!

Мирела Любенова | 2018-10-22

Какво знаете за корените на растенията? Със сигурност не и това!

Някога както си ходите на училище, или пък се прибирате от училище, или просто сте на разходка в парка ви препоръчваме да се спрете и да се огледате. Нямате си и на представа колко стотици различни видове растения има около вас. А да узнаеш подобно нещо ей така изведнъж е наистина фантастично. В този момент разбираш колко богат е светът около теб и колко възможности за всичко може да ти предложи. Само си представете – щом дори растенията на един обикновен път, който изминавате всеки ден са толкова много... Наистина само си представете колко много форми, размери и цветове можете да видите. От друга страна растенията имат и доста сходни черти. Сещате ли се кои са те?

Независимо дали гледате дърво, цвете или трева, всички растения имат общи неща. Например растенията извършват фотосинтеза, процес, чрез който превръщат енергията на слънцето в храна, която им е необходима, за да оцелеят. Фотосинтезата се осъществява в хлоропласти, които са малки организми, разположени в растителните клетки. Хлоропластите събират светлина и превръщат тази светлина в енергия с помощта на хлорофилни молекули и специални ензими. Освен това много растения, като дървета и цветя имат и така наречените проводящи системи. Те се използват за транспортиране на хранителни вещества и вода до различни части на растението като стъбла, листа и корени. (Не ви ли прилича много на нашите вени? Интересно!).

Корените, например, имат няколко важни функции. Те извличат вода и минерали от околната среда, за да подхранват растението. Ето защо те растат надолу, защото водата и минералите, необходими за растежа, са под земята в почвата. Те също така осигуряват поддръжка и подпомагат закрепването на растението на земята. Без силна коренова система дърветата няма да могат да издържат силните ветрове. Всъщност няма да могат дори и слабите и често би се случвало както си ходите някое дърво да лети над вас носено от вятъра. Корените също могат да съхраняват храна и хранителни вещества. Добре развитата коренова система също може да предотврати ерозията (изронването) на почвата. Някои корени са дори ядливи. Например, морковите, които ядем, са корените на растението морков!

Не всички корени обаче са под земята. Например, водните растения могат да имат корени, които плуват във водата. Епифитите (общото наименование на всички мъхоподобни растения) са растения, които живеят в дървета с корени, които се придържат към клоните на дърветата. Има дори някои растения, които изобщо нямат корени. Запомнете: царството на растенията е огромно. Трудно е човешкият ум да схване броя и голямото разнообразие от растения, които съществуват на Земята. Мъховете например растат на влажни места и поглъщат водата и минералите от които се нуждаят, директно от околната среда. Те се закрепват към скали и дървета като нишки и всъщност нямат корени. Зелените водорасли, например, са едноклетъчни растения, които плуват по водни повърхности. Водораслите абсорбират вода и минерали от водата през всичките си части.

Снимки: pixabay.com

Растенията може да са и още по-интересни! Само вижте:
Какво са коралите, животни, растения или скали?
Искате ли да разберете как и дали дишат растенията? Направете този интересен експеримент
В чудния свят на растенията: експерименти направи и какво е осмоза научи
Най-странните и редки растения в света
Уникалните и чудновати растения в пустинята



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град