Растения и животни

Начало | Растения и животни | Нито таралеж, нито прасе – това е интересното бодливо свинче!

Нито таралеж, нито прасе – това е интересното бодливо свинче!

Аз детето | 2018-12-06

Нито таралеж, нито прасе – това е интересното бодливо свинче!

Обичате ли животните? Ние определено можем смело да заявим, че ги обожаваме! Те са толкова красиви и интересни, а повечето са и толкова сладки, че направо ти се иска да им дадеш една голяма и дълга прегръдка. Все пак кой би отказал да прегърне коала... А панда! Невероятно! Какво ще кажете за бодливо свинче, то също е много сладко. Чакайте малко... Какво толкова, защо не искате да прегърнете бодливото свинче. Вижте го какъв сладур е! О, да... за малко да забравим. Цялото е покрито с големи остри бодли! Всъщност някога виждали ли сте бодливо свинче, може и да мислите че не, но шансовете да сте го гледали макар и нарисувано в някое анимационно филмче са наистина големи. То често става герой в тях, заради красивите си и големи бодли. Макар че във филмчетата то често ги изстрелва като стрели и спасява всички останали от лошите.

Нарисуваната версия на това животинче обаче е далеч от действителността. В реалния живот те не могат да изстрелват бодлите си към друго животно или човешко същество. Това обаче не означава, че свинчетата не могат да бъдат опасни! Бодлите им всъщност са много здрави модифицирани косми изградени от кератин, същото вещество, от което са направени и нашите коса и нокти. Те им служат за защита от хищници. Когато някой хищник нападне свинчето, той веднага се убожда на опасните им „косми“ и много от тях дори остават забити в тялото на хищника. Често се случва дори и любопитни и недотам опасни домашни кучета да пострадат от бодливите свинчета. Не ги винете обаче, те просто се защитават!

Предвид факта, че са от разред гризачи се досещате, че в дивата природа ги дебнат доста опасности. Днес този интересен вид гризач може да се срещне в Африка, Танзания, Мексико и Южна Америка! При това малкия бодливец въобще не е опасен, защото се храни само с растения. Стебла, листа, корени и луковици, дини, пъпеши, краставици и люцерна – това е единственото, което влиза в менюто му – то друго не обича. При това е и нощно животно и излиза от скривалището си за храна само в тъмнината. Също обича и да живее на тъмно в пещери или дупки с дълбочина около 4 метра!

При това представете си, много години се е смятало, че бодлите на това животинче съдържат отрова! Това обаче не е вярно, от тях просто боли това е всичко. Още повече, че това сладко животинче първоначално предупреждава нападателя си, че ще го заболи. Вижте само колко е добричко. То започва да удря по земята бързо със задните си крака и да движи опашката си, като издава и силен писклив звук. Ако през това време опасността не се махне, животинчето се обръща с гръб и се затичва бързо към нападателя, за да го убоде. Представете си само – неотдавна по този начин бодливо свинче от Африка е успяло да уплаши прайд от цели 17 лъва. Всичко това било случайно заснето от учени! Тази защита обаче има и своите лоши страни – много често се случва по невнимание свинчето да убоде и само себе си – представяте ли си!

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град