Растения и животни

Начало | Растения и животни | Удивителните животни, които морската вода крие

Удивителните животни, които морската вода крие

Аз детето | 2018-10-04

Светът под водата е не по-малко впечатляващ от този над нея. Веднъж запознали се с него, няма начин да не ни завладее с магията си. Желанието да се връщаш на това необичайно място и да разбереш всичко за него не те оставя намира. Макар моретата да съществуват от милиони и дори милиарди години, все още са тайнствени и крият толкова много мистерии. Има толкова интересни същества, за които повечето хора дори не са и чували, а какво остава да са ги срещали. Сега ще разгледаме едни от най-готините и интересни същества, които може би са ви познати, но определено трябва да им обърнем специално внимание.

Акулата

Всички сме чували за акулата, но какво точно знаем за нея – тя е страшна хищна риба, разпространена във всички морета и океани. Но знаете ли, че дължината й може да е от 20 см до 18 метра, в зависимост от вида на акулата. Кожата им е покрита с остри люспи и е изключително здрава. Основния помощник при придвижването й е опашката. Чрез нея акулата може да се движи наляво, надясно, напред и назад. Акулата може да вижда нещата само в черно и бяло, никакви други цветове, а зъбите и както всички знаем, са най-страшното и оръжие. Те са изключително остри и твърди. Познати са 375 вида акули, отличаващи се по форма, големина и окраска, като само около 30 от тях са опасни за човека. Заради състава на костната си система, към семейството на акулите принадлежи и рибата скат, въпреки плоското си тяло и подобните на крила перки. Акулите обитават моретата и океаните, но някои обитават по-топлите води, а други живеят само в по-студени. Най-често се срещат в тропичните и субтропични морета. Срещат се и в някои сладководни басейни, но присъствието им там е за кратко – от няколко часа до дни. Единствено биковата акула може да преживее няколко седмици в сладки води, преди да се върне в океана. Този вид е забелязан многократно във водите на реките Амазонка, Мисисипи и Конго. Считана е за опасна и особено агресивна, тъй като е в състояние да нападне всичко, навлязло в територията й, в това число и човек.

Делфинът

Всички познаваме тези невероятни морски животни – делфините. Те са морски бозайници, които се отнасят към раздела на китообразните. Но знаете ли, че делфините са хищници, които живеят на групи, умеят да плуват най-добре от всички обитатели във водата и могат много лесно да се ориентират дори и в мътна вода. Все едно ние да се ориентираме лесно в гъста мъгла. ;-) Освен това те са и много бързи, могат да развиват скорост до 50 километра в час и да изскачат от водата на около 5 метра височина. Все едно направо си летят малко. Всички знаем, че делфините определено не са риби, най-малкото защото те дори могат да общуват помежду си чрез издаването на свирещи звуци. Те издават тези звуци и по време на лов за храна, които да объркват останалите риби и така да стават още по-лесни за лов. Ах, тези умници! Тези невероятни животни основно се хранят с риба и ракообразни и се смята, че са добри приятели на хората, почти като кучетата. Има много истории по света, кои истински, кои не съвсем, за делфини спасявали моряци или удавници. Делфините са най-невероятните животни, които водата може да ни донесе.

Китът

Говорейки за делфини и акули, няма как да не споменем и китовете. Знаете ли, че те всъщност не са риби, макар доста да приличат на такива. Китовете всъщност са бозайници, точно като кравата или коня. Китът е най-впечатляващ заради големината и теглото си. Той може да достигне тегло от около 150 тона, което е 24 пъти повече от най-големия обитател на сушата – африканският слон. По принцип китовете се показват над водата след една до пет минути, за да дишат. Но когато се гмуркат надълбоко, могат да се задържат 40 минути и повече под вода. Те дишат през носната кухина (беззъбия кит) или през нечифтния носен отвор, преобразуван в пръскало. Когато китът изплува, той вдишва и издишва непосредствено едно след друго в разстояние на една-две секунди. Това означава, че под вода в дробовете на китовете има малко въздух. Но те поемат много по-дълбоко въздух от сухоземните бозайници. С едно вдишване човек сменя само 15 на сто от въздуха в дробовете си, а китът — 85-90 на сто. Когато китът е под вода, снабдяването с кислород става както при тюлените – благодарение на по-големия кислороден запас в мускулатурата (41 на сто), отколкото при сухоземните бозайници (13 на сто).

Коралите

Повечето хора смятат, че всъщност коралите не са животни, а растения (като водораслите). Е, да, ама това не е така. Коралите също са животни, макар и да не мърдат много-много и да са здраво захванати за морското дъно. Всъщност коралите са си доста интересни животни, най-малкото, защото има хиляди видове. Те живеят в топлите дълбини на морето, срещат се дори на дълбочина от 2 хиляди метра. Някои видове дори живеят в полярните райони на Атлантическия океан. Поне 350 вида корали са открити на Големия бариерен риф. Те са биологически прости животни, които принадлежат към същата група фауна като мекотелите и анемониите от сем. Cnidarians. Някои членове на тези „каменни корали“ живеят заедно в обширни колонии. Напук на време, пясък и чакъл запълват празните пространства между скелета от многообразни колонии, сегментирайки ги заедно и оформяйки солидни образувания от варовици. Кораловите рифове растат пласт след пласт хиляди години. Някои индивидуални масиви корали в Големия бариерен риф достигат 7 метра в диаметър и са на възраст повече от 700 години. Както е известно, коралите са морски образувания и не могат да растат над повърхността на морското равнище, тъй като лошите атмосферни условия на въздуха и дъжда, могат дори да ги убият.

А вие познавате ли други изумителни морски обитатели, ще се радваме да ни споделите нещо за любимия ви в коментарите!

Вижте още:
Косатката – най-добрият ловец сред бозайниците



Коментари
2 коментара

Жени Георгиева, 9 г. г.,

Публикувано на 04.05.2020

Аз съм голям почитател на морето и мисля,че тази страница е СТРАХОТНА!!!

Iva Dragomirova Dragomirova Bozhidarova, 10 ea г.,

Публикувано на 03.01.2024

Да много ми харесва!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град