Растения и животни

Начало | Растения и животни | Колко люта е най-лютата чушка в света?

Колко люта е най-лютата чушка в света?

Аз детето | 2018-11-01

Колко люта е най-лютата чушка в света?

Лютите чушки са уникален дар от природата със своите вкусови качества и целебни свойства. Известни като чушките чили (Capsicum annuum), лютите чушлета произхождат от Южна Америка. Има данни, че хората в Перу са познавали и използвали люти чушки още преди 6000 г. пр. н. е. След като са пренесени в Европа, малките „огнени“ чушлета бързо се разпространяват и в Индия и Тайланд и по целия свят. Знаете ли обаче, че когато хапнем люта чушка, пикантния ѝ вкус атакува рецепторите за болка на езика. Те от своя страна изпращат съобщение към мозъка. Ако хапваме редовно люто, клетките стават безчувствени. В определен момент човек свиква с лютивината и дори изпитва удоволствие от нея. Ето това обяснява факта защо доста от възрастните обичат люто, а пък в повечето случаи вие не можете да го понасяте – просто все още не сте свикнали с лютото. Този интересен факт обяснява и причината, поради която хората ядат все повече и по-люти чушки. Но знаехте ли, че Петте опитомени (култивирани) видове люти чушки са: Capsicum Annuum, Capsicum frutescens, Capsicum chinense, Capsicum pubescens и Capsicum baccatum. Това са и най-разпространените видове люти чушки, но съществуват още много и различни сортове.

Всъщност дори и без да бъдат хапвани тези зеленчуци са доста интересни. На първо място човек се чуди как въобще лютите чушки са люти... Отговорът на този въпрос можете да прочетете тук, а днес ще ви разкажем и коя е най-лютата чушка в света. Отговорът няма да е просто едно име, далеч по-интересен е, така че четете!

Ако някога сте яли люта чушка, знаете, че тя може да накара устата ви да се чувства така сякаш вътре има пожар. Такива усещания предизвикват чушки като халапеньо и колкото и да е невероятно този сорт всъщност се смята за най-малко лютивият. А как хората знаят това? Все пак лютото е въпрос на лично усещане, нали? Много просто – по специална скала известна като Scoville Heat Unit (SHU), която измерва концентрацията на химични съединения, наречени капсаициноиди. Обикновената чушка например, би имала оценка на Scoville от 0, докато споменатите от нас халапеньо са между 2 500 и 8 000 SHU. И пак повтаряме, забележете – това са най-нелютите чушки. Истината е, че фермери създават нови и все по-люти сортове всяка година, така че това „състезание“ все още продължава.

Въпреки това в момента победителят е сорт наречен „Дъхът на дракона“! Този сорт е създаден през 2016 г. и има 2,48 милиона SHU. Честно казано ние не бихме опитали този сорт, защото даже и не можем да си представим какво би станало в устата ни от такова нещо. Освен това много лекари се притесняват, че лютите чушки стават твърде люти и могат да увредят дихателните пътища в организма. Затова препоръчват толкова люти чушки никога да не бъдат хапвани цели. Вместо това ако все пак сте любител на екстремно лютите неща, по-добре използвайте малко количество от зеленчука в сос или ястие. Не се съмняваме, че и това ще е твърде люто! Сега вече знаете „Дъхът на дракона“ е номер едно и всъщност името е доста подходящо, нали?

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град