зоокът

Начало | зоокът | Не всички птици отлитат на юг през есента

Не всички птици отлитат на юг през есента

Аз детето | 2017-09-19

Не всички птици отлитат на юг през есента

Докато повечето хора смятат, че със застудяването на времето почти всички птици се събират на ята и тръгват на дълъг полет към по-топли места всичко, което трябва да направите е да се огледате наоколо и ще видите, че много от нашите пернати приятели всъщност остават. Остават тук дори и през най-студените зимни месеци. Това е така не защото не им е студено или защото могат да си купят ръкавички. Дали даден вид птица ще отлети на юг за зимата или ще остане зависи от това с какво се храни. В райони със студена зима някои често срещани птичи храни, като нектар и насекоми, може да не се намират целогодишно. Птиците, които ядат тези храни, трябва да летят на юг, за да намерят храна, за да оцелеят. Други птици, които ядат семена или други буболечки, които живеят под кората на дърветата често не отлитат на никъде, тъй като могат да продължат да си намират храна през цялата зима.

За да стигнат до това заключение, учените, наречени орнитолози са изучавали хиляди птици в продължение на много години. Дори са провели следния интересен експеримент: няколко години подред, когато времето започне да застудява слагат хранилки за птици, които всеки ден пълнят с храна, която не се намира през зимата. Така само след две години няколко прелетни птици, които се възползвали от хранилките спрели да мигрират и станали целогодишни жители. Това доказало, че те мигрират заради храната.

Въпреки това не всички птички успяват да мигрират. Така например врабчетата и гълъбите си остават винаги при нас, защото просто нямат силата да прелетят толкова дълги разстояния като щъркелите и лястовиците. Защото представете си как тези малки птички като врабчетата биха имали сила да стигнат от нашата страна чак до Африка само с летене. Точно поради тази причина е хубаво, без значение къде живеете да отделяте по малко от храната си за птиците. Много деца са научили, че изработването на хранилки за птици през зимата може да е забавно, образователно и интересно хоби. Възрастните смятат, че птиците носят релакс и спокойствие, а децата се радват да научат за различните видове птици и какво ядат.

Храненето на дивите птици може да бъде толкова просто, не е нужно да строите къщички ако не искате. Една обикновена капачка от буркан намазана с мед и напълнена с микс за птици завързана дори на прозореца ви върши чудесна работа. Опитайте се и скоро ще научите, че храненето на птици не е само за птиците. Семейството ви също ще има полза, като чува всяка сутрин най-красивите звуци на природата в дома си!

Снимки: pixabay.com

Ако обичате птиците, то прочетете още:
Това са те: най-красивите птици в света!
Топ пет на най-големите птици в света
Готини екзотични птици от целия свят
Какво да направим, ако намерим птичка-бебе?



Коментари
1 коментар

Иванина , 23 г.,

Публикувано на 10.12.2023

Благодаря за материала! Изключително достъпно и разбираемо е написано и без нищо излишно!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град