любопитно

Начало | любопитно | Готини екзотични птици от целия свят

Готини екзотични птици от целия свят

Аз детето | 2016-01-26

За никого не е тайна, че животинското царство може да ни впечатли по толкова много начини, за някои от които дори не подозираме. Ето например екзотичните птици. В тях има нещо толкова величествено, а оперението им с неговите отличителни и ярки цветове просто те кара да стоиш и да им се възхищаваш със затаен дъх. Птиците са привличали човешкия род от хиляди години и това не е случайно. Те не само са надарени с възможността да летят, пленява ни не само това, но и самите те: красотата им, изяществото им и прекрасните им песни. Разбира се по света има милиони готини птици, но сега ще ви представим тези, които особено много привлякоха нашето внимание.

Тукан

Това е една от най-разпознаваемите екзотични птици в света, заради своя направо шантав вид. Туканът живее в тропическите гори на Южна Америка и е известен със своя голям и цветен клюн, който е дълъг точно колкото и цялото тяло на птицата. Но това не е просто птица с впечатляващ огромен клюн. Туканът е любопитен и доста умен – събира се на шумни ята по върховете на дърветата на тропическите гори в Централна и Южна Америка. Заради големината на клюна си туканите се хранят по особен начин. След като откъснат плод, те го подхвърлят и вдигат нагоре човка, така че храната достига направо до гърлото. Много впечатляващ е и фактът, че туканът никога не слиза на земята. Утолява жаждата си с дъждовна вода, събрана в хралупите или чашките на големите цветове. С огромната си човка откъсва от клоните на дърветата зрели плодове, дори когато са на места, недостъпни за другите птици. Може да улавя насекоми в полет, например напада ятата крилати термити, които при залез слънце се вдигат във въздуха. Ловува малки гущери, змии и дори риба.

Макао

Макаото е най-красивият член на добре познатото ни папагалско семейство и има славата на най-красивият папагал с най-ярките пера и най-изразената индивидуалност. Естественото местообитание на макаото е в дъждовните гори на Централна и Южна Америка, където красивото му оперение перфектно се смесва с ярките цветове на екзотичните плодове и растения. Може да срещнете тази птица и с друго име, ара, но знайте, че ара и макао са един и същи вид и имат изключително силни клюнове, чрез които лесно могат да белят ядки и семена. Освен това в езика им има специална кост, която им помага да откъсват плодовете от растенията – какви умни птици! Те са известни и с това, че могат да говорят най-добре от всички от папагалското семейство и са най-умните. Повечето хора знаят, че арата може да имитира идеално различните човешки гласове с техните особености.

Манакини

Всъщност това са цяло голямо семейство тропически птички, които много приличат на врабчета, само дето са по-шарени. Те имат леко закръглена форма на тялото си с ярки и живи очи. Понеже изглеждат толкова малки и сладки и беззащитни те имат и някои странни навици. Например, за да се предпазят от враговете си манакините вдигат високо крилцата си и започват да издават страшни звуци, колко интересно... Те живеят в южната част на Мексико и северната част на Аржентина, Парагвай и Бразилия. Най-впечатляващи обаче са със своя интересен танц и трели, в периода на ухажването на женските. Но нещото, което нас ни грабна, за да ги включим тук е как защитават живота си, не сме чували досега друга птица да се преструва на по-страшна отколкото е.

Атлантическа тъпоклюна кайра

Тези птици са особено интересни и красиви. Гнездят на групи или колонии по скалистите брегове на северната част на Атлантическия океан. Хранят се с дребни риби и морски безгръбначни животни и още много, което можете да прочетете тук!

Споделете с нас: коя от тези птици ви впечатли най-много?

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Какво знаете за морските птици?
Топ пет на най-големите птици в света



Коментари
1 коментар

нино николаев, 19 г.,

Публикувано на 20.05.2020

научих много

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град