Растения и животни

Начало | Растения и животни | Те са малки, те са интересни, те са необикновени!

Те са малки, те са интересни, те са необикновени!

Аз детето | 2018-10-05

Те са малки, те са интересни, те са необикновени!

Харесвате ли жабите? Много деца обичат да гледат тези същества, скачащи от брега в местното езерце, да слушат крякането им, което си е един доста интересен и характерен звук. Други пък дори си имат интересна жаба за домашен любимец. Считаме жабите за съвсем обикновени животни, но те не са никак обикновени. Едно от най-интересните неща за жабите е как те започват живота си. Женската жаба не ражда жива жаба, която изглежда като миниатюрна версия на обикновена жаба. Вместо това тя снася яйца, които – ако имат късмет – може един ден да се превърнат в жаба. Знаете ли, че всъщност в това жабите доста приличат на пеперуди. Да, вярно, не летят и понякога не са така красиви, но... Подобно на гъсеници, които стават красиви пеперуди, яйцата на една жаба претърпяват подобна метаморфоза. Яйцата, които се излюпват във водата първо са малки чернички същества, които наричаме попови лъжички. Научното им наименование пък е безопашати земноводни.

След излюпването им от яйцата си, безопашатите земноводни си остават скрити за известно време, докато техните хриле и мускули започнат да растат. В началото те са много крехки създания. И въпреки това са оставени да се оправят сами, такава им е природата. С течение на времето малките животинки се научават да плуват и да дишат през хрилете си. Въпреки това въобще не приличат на жабите, които някога ще станат. Поповите лъжички се хранят с малки водорасли и мъх, които намират по растенията и камъните във водата. След като пораснат още малко хрилете им постепенно започват да падат и да се оформят задните крака, последвани от предните.

Опашката им също започва да се свива и тогава вече те могат да хапват и малки насекоми. С такава добра храна дробовете им се развиват напълно и те вече дишат през тях. Тогава вече могат да излизат и извън водата. След още малко те вече изглеждат като истински жаби. Случва се понякога малките жаби все още да имат опашки, но рано или късно те напълно изчезват.

Учените смятат, че общата трансформация от попова лъжичка до жаба отнема приблизително 12-16 седмици. Въпреки това, на студените места или на високи територии, метаморфозата на жабата може да отнеме и цяла зима.

Снимки: pixabay.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град