Растения и животни

Начало | Растения и животни | Това са те: най-красивите птици в света!

Това са те: най-красивите птици в света!

Аз детето | 2017-02-25

Природата определено е истински творец и дори и най-добрият художник не може да се мери с нея – това би трябвало да го знаем всички. Особено пък, когато става въпрос за птици. Някои от тези грациозни и невероятни създания имат най-красивата смесица от ярки цветове, които палитрата и на най-умелия художник не може да постигне на белия лист. Не вярвате ли? Тогава вижте най-красивите птици в света, такива каквито само природата може да ги създаде.

Гулдови амадини

Това е може би една от птиците с най-пъстро оцветеното оперение. Цветът на главата може да бъде червен, черен или оранжев, гърдите са лилави или бели, коремът жълт, гърба зелен, жълт или син. Цветовете при мъжките птици са значително по-интензивни – електрикови, докато при женските са по-матови. Тези птици живеят свободно в Австралия на ята. Най-разпространени видове сред любителите на птици са гулдовата амадина и зебровата амадина. Това са изключително красиви малки птички, които са добри певци.

Мандаринка

Названието на вида идва от административна длъжност в средновековен Китай, чиито изпълнители се обличали пищно и многоцветно. Мандаринката е сред най-дребните представители от вида на гъските. Тежи между 400 и 700 грама. Интересна особеност е, че мандаринките не крякат, а свистят и шиптят. Мандаринката е повсеместно разпространена в Европа и Азия, но е с много ниска плътност на популацията. Борят се две противоречиви тенденции, от една страна броят ѝ в традиционните ѝ местообитания се съкращава вследствие на лова и стопанската дейност на човека, но от друга голям брой птици се размножават и живеят в полудомашно състояние, попълвайки по този алтернативен начин числеността на вида. В България се среща в диво състояние в близост до Черноморското крайбрежие и река Дунав. Тя е рядък за наблюдение вид.

Райски птици

Райски птици е името на семейство удивителни с външния си вид и поведение птици, които са от рода на врабчетата. В семейството са включени 42 вида райски птици. Представителите от семейство Райски птици са разпространени в района на източна Индонезия, Папуа-Нова Гвинея и северна Австралия. Нова Гвинея и околните острови са дом на 34 вида. Райските птици са може би най-известни с богатото на багри оперение при мъжките индивиди. Червени, жълти, зелени, сини цветове, във всевъзможни комбинации и нюанси, красят перата на повечето представители от това семейство. Главното им местообитание – тропическият остров Нова Гвинея, им предлага постоянно изобилие от плодове и насекоми, наред със спокойна среда в която да живеят и да се размножават. Благодарение на тези положителни фактори райските птици, наследници на гарваноподобни предци, започнали да се специализират в половото съревнование, изграждайки сложни брачни ритуали, иновации в оперението и специфичен тип на социално поведение.

Блестящ кватзал

Той е птица с ярко оперение. Живее в Централна Америка (от Панама до южните части на Мексико) и се храни с плодове и дребни земноводни. В Гватемала е приет за национален символ, на него е кръстена и националната валута. Името му произлиза от ацтекския диалект нахуатъл и означава „дълго перо“. В научното название на птицата думата Pharomachrus идва от гръцки и ще рече „с дълъг плащ“, а mocinno е букв. „на Мосиньо“ (по името на биолога Хосе Мариано Мосиньо). Кветзалът играе значителна роля в централноамериканските митологии и е смятан за свещен. Свързва се с имената на легендарния герой Текун Уман и Кетцалкоатъл, пернатата змия.

Австралийски кралски папагал

Австралийският кралски папагал е единственият папагал в Австралия с напълно червена глава. Той обитава влажните тропически гори на Австралия. Австралийският кралски папагал главно се храни с фужа от дърветата, семе и плодове. Тези птици правят гнездата си по дърветата като дупките си правят дълбоко навътре. Те избират много високи дървета от приблизително 10 метра.

Ара

Те са най-големите птици сред папагалоподобните. Наброяват 22 вида папагали, от които днес съществуват 19 вида, а останалите 3 вида (кубинско, доминиканско и карибско ара) са изчезнали още в началото на 20 век поради изсичането на горите и търговията с пера. Ара са доста интелигентни птици. Могат да запомнят голям брой думи и поради това и красивите си разноцветни пера, те са едни от най-скъпите животни, като цената им често е над 2000 евро. Арите са най-големите папагали на света. Най-големият им представител е хиацинтовият ара, който достига дължина 1 метър от главата до опашката. Изключително рядък и застрашен вид. Папагалите ара са едни от най-дълголетните не само сред птиците, а и в животинския свят въобще. Някои видове могат да живеят над 70-90 години. Поради това тези папагали са обект на изследване от страна на учените, които се опитват да разберат причината, поради която ара живеят толкова дълго, тъй като геномът им е по-малък в сравнение с този на други дълголетни животни. Засега обаче тайната на дълголетието при птиците не е известна.

Пауни

Пауни днес се срещат на свобода в източна Индия, остров Шри Ланка, Асам, Бирма и Индокитай. Паунът обитава периферията на джунглата, обича обрасли с храсти поляни. Паунът се движи на ята от няколко десетки екземпляра. През деня цялото ято заедно си търси храната – семена и плодове от различни растения, а понякога менюто се разнообразява с насекоми и даже змии, които те ловко убиват. Ятата нощуват по клоните на дърветата. Индусите считат пауна за свещена птица и неговото убиване се смята за престъпление.

Снимки: blog.therainforestsite.com

Вижте още интересни неща за птици:
Готини екзотични птици от целия свят
Топ пет на най-големите птици в света
Що за птица е тъпоклюната кайра?
В света на сладкото розово фламингоКоментари
3 коментара

Симона Тодорова, 12 г.,

Публикувано на 26.02.2017

Еха! Много са хубави!

Симона Тодорова, 12 г.,

Публикувано на 27.02.2017

Защо не сте ми публикували коментара?

От редакцията: Здравей, мила Симона. Както можеш да видиш публикуван е сега вече, просто понякога не успяваме да публикуваме всички коментари така бързо, но се стараем. Също така много ти благодарим за коментара, радваме се, че си обърнала внимание на статията ни. ;-)

Анелия Михайлова, 11 г.,

Публикувано на 29.06.2017

Аз обожавам птиците! И тези тук наистина са красиви! Аз даже се опитвам да събирам пера от птици. Даже много ми хареса папагала Ара знаете ли че този папагал яде глина и може да говори!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град