Растения и животни

Начало | Растения и животни | Брюква – най-странният и вкусен зеленчук в света

Брюква – най-странният и вкусен зеленчук в света

Аз детето | 2019-01-02

Брюква – най-странният и вкусен зеленчук в света

Обичате ли зеленчуци? Повечето деца харесват картофите. Царевица е друга популярна любимка. Но какво ще кажете за броколи, тиквички и чушки? В света има невероятно разнообразие от зеленчуци, които само чакат да станат на обяд или вечеря! Например, някога сте яли ряпа? Какво ще кажете за къдраво зеле? Бихте ли повярвали ако ви кажем, че има зеленчук, за който учените смятат, че е комбинация от ряпа и диво зеле? Вярно е – наистина съществува! Той всъщност е доста вкусен и се нарича брюква! Обзалагаме се, че не го бяхте чували досега и искате да повторите новонаучената дума няколко пъти. Давайте – брюква, брюква, брюква! Ох, беше забавно!

Историците смятат, че тези растения са се развили в Бохемия (историческа област в западната и централната част на съвременната държава Чехия) през 17-ти век. Освен че е храна за хората, брюквата също е популярна култура, отглеждана за хранене на добитък. Днес зеленчукът расте най-добре в климат с по-студен въздух, като например в северните части на САЩ, Канада и Европа. Всъщност брюквата е особено популярна в северните скандинавски страни, особено в Швеция. В цяла Европа и до днес тя често бива наричана шведска или сладка ряпа.

Кореноплодният зеленчук може да бъде с лилав, бял, жълт или оранжев цвят. За това често бива наричан и цветна ряпа. Листата на растението са дебели и синкави като на къдраво зеле, а пък цветчетата са малки, светложълти и много красиви. Самата част, която ние можем да ядем има лек аромат, който за доста хора напомня на шоколад, а пък вкусът е като на марули или репички. Освен интересна брюквата е и добър източник на бета-каротин, който е особено необходим на тялото. И въпреки всички тези ползи брюквата все още е доста непопулярна в българската кухня. Растението може да се използва в множество рецепти. Брюквата може да се консумира сурова, нарязана на тънко като чипс или пък да се прави на салата. Използва се за приготвяне на сос, пече се с различни меса, а дори може да се изстиска на сок.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град