За родители

Начало | За родители | Детето има алергия от домашния любимец? Ето какво можете да направите!

Детето има алергия от домашния любимец? Ето какво можете да направите!

Аз детето | 2024-02-09

Детето има алергия от домашния любимец? Ето какво можете да направите!

Откриването, че някой в дома – но особено едно от децата – има алергия към семейния домашен любимец, може да бъде разстройващо. Домашните ни любимци са членове на нашето семейство, така че откриването, че самото им присъствие се отразява негативно на здравето или физическия комфорт на вашето дете, създава стресова ситуация. Но ако това се случи и при условие че алергията не е тежка, има стъпки, които можете да предприемете, за да облекчите симптомите на детето си, без да прибягвате до търсене на нов дом за животното.

Ако имате малки деца и все още решавате дали да доведете нов домашен любимец у дома – и имате сериозна история на алергии в семейството си – може да е добре да изчакате, докато пораснат достатъчно, за да потвърдите дали имат алергия към домашни любимци. Ако се подозира алергия към животни, добра идея е да изложите детето на домашния любимец няколко пъти, за да наблюдавате за симптоми, преди да се ангажирате с осиновяване. Имайте предвид обаче, че може да отнеме месеци на излагане, преди да се появят симптоми на алергия.

Ако вече имате домашен любимец, който кара детето ви да киха и да има хрипове, има някои неща, които можете да направите, за да помогнете за справяне със ситуацията.

Уверете се, че животното наистина е проблемът

Симптомите на алергия към домашни любимци се причиняват от протеини, открити в кожните клетки на животните (пърхот), слюнката или урината. Те могат да включват кихане; кашлица; сополив нос; сърбящи, червени или воднисти очи; запушване на носа; сърбеж в носа, небцето или гърлото; натиск и болка в лицето; и подута, посиняла кожа под очите. Едно дете може също така често да търка носа си с движение нагоре. Но понякога домашните любимци са обвинявани за причиняване на алергична реакция при децата, когато алергенът е нещо съвсем друго. Ако детето ви проявява симптоми на алергия, най-добре е първо да се консултирате с педиатър или алерголог, да го тествате, за да потвърдите какво причинява реакцията.

Създайте зона без алергени

Спалнята на детето е най-важната стая, която трябва да поддържате възможно най-чиста и лишена от алергени, така че започнете, като държите тази стая забранена за домашния любимец. Можете също така да помислите за покривала за постелки срещу акари, тъй като акарите са друг често срещан отключващ фактор за алергия. Отвъд спалнята, до колкото по-малко стаи можете да ограничите достъпа на домашния любимец, толкова по-добре. Пърхотът от домашни любимци полепва повече по повърхности като килим и мека мебел, отколкото по твърди повърхности като дърво, плочки или ламинат. Дори ако направите всичко това, няма да предотвратите напълно разпространението на алергени в дома – въздушните течения от отоплителни и климатични системи ще изтласкат алергените от стая в стая. Въпреки това може да сте в състояние да ги оборудвате със система за пречистване на въздуха или HEPA филтри.

Чистете здраво

Ако вашето дете (или някой друг в дома ви) е алергичен към домашен любимец, ще трябва да чистите, чистите, чистите – и след това още малко. Пърхотът на домашните любимци е известен със способността си да се задържа върху всякакви повърхности, така че докато честото пускане на прахосмукачка може да е очевидно, вие също трябва да сте сигурни, че стените, мебелите, щорите, полилеите, вентилаторите на тавана и завесите са чисти. Леглото и играчките на вашия домашен любимец също трябва да се мият редовно.

Почистете и вашето дете. Ако детето ви има физически контакт с домашния любимец, като например галене или облизване от животното, насърчете го незабавно да измие ръцете си или всяка област, която е влязла в контакт с домашния любимец, със сапун и вода. Научете ги да избягват да докосват очите си след взаимодействие с животното и ако са си играли с него (за предпочитане навън!), накарайте ги да сменят дрехите си. Душът преди лягане също може да помогне за намаляване на количеството алергени, които детето внася в спалнята си през нощта.

Говорете с вашия ветеринар относно храната и къпането

Редовното къпане на вашия домашен любимец може да помогне за намаляване на количеството алергени, които отделя. Въпреки това не бива да прекалявате и кожата му да изсъхне и да отдели още повече пърхот. Стремете се към седмично къпане и се консултирайте с вашия ветеринарен лекар относно най-добрия шампоан, който да използвате за вашия конкретен домашен любимец. Редовното четкане също ще премахне пърхота, но правете това навън, за да не изпратите пърхота във въздуха на закрито. Вашият ветеринарен лекар може също така да има предложения за промени, които можете да направите в диетата на животното, които могат да помогнат на кожата му да запази влагата и да намали отделянето. Диета с баланс на омега-3 и омега-6 мастни киселини може да поддържа по-здрава кожа.

Лечение или раздяла

Ако сте опитали всичко по-горе и просто не е било достатъчно, за да управлявате симптомите на вашето дете, можете да говорите с алерголог дали има налични възможности за лечение без или с рецепта. Много семейства ще обмислят да пратят някъде другаде животното като последна мярка. Ако алергиите на вашето дете не могат да бъдат управлявани – и това става необходимо.

Image by Freepik

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град