За родители

Начало | За родители | Как да перете меките играчки

Как да перете меките играчки

Аз детето | 2024-01-17

Как да перете меките играчки

Ако имате дете, то със сигурност има поне няколко любими плюшени играчки. Мъничето си играе по цял ден с тях, нощем не заспива без тях, говори им, плаче и се смее, стискайки ги в малките си ръчички. Любовта му към „плюшковците“ е наистина затрогваща, но от постоянното носене те бързо се замърсяват и идва момент, в който трябва да предприемете решителни действия и да ги почистите. Дойде ли този момент, може да срещнете съпротива от страна на мъничето, тъй като се опитвате да го лишите от любимите му приятелчета, но това се налага. Затова бъдете твърди и действайте експедитивно.

Какво трябва да запомните при пране на меки играчки

1. Първо внимателно огледайте играчките. Всички дупки и разхлабени шевове трябва първо да бъдат закърпени; също така си струва да зашиете лошо закрепени фитинги, мъниста и друг декор.

2. Твърде големите играчки не трябва да се перат в пералня. Те може просто да не се поберат в барабана или дори да повредят оборудването. По-добре е да перете такива предмети на ръка или да ги носите на химическо чистене.

3. Проучете състава на пълнежа на играчката. Пухът, перата и дървените стърготини могат да образуват бучки след машинно пране, така че е по-добре да почиствате продуктите с такива материали на ръка.

4. Играчките, които съдържат механизми, микросхеми, проводници и батерии, определено не трябва да се мият както обикновено, в противен случай елементите просто ще се повредят. Ако е възможно, внимателно махнете шева, отстранете вътрешностите и след това ги зашийте. След измиване и изсушаване ще трябва да върнете всичко на мястото му. Когато механизмът не може да се свали, играчката може да се почисти внимателно отвън на ръка.

5. Преди да поставите играчки с различни аксесоари, дантели, бродерии и други декоративни елементи в пералнята, поставете всяка отделно в специални торбички за пране. Това не само ще помогне да запазите всичките непокътнати, но и ще предпазите оборудването си от възможни повреди.

6. Внимателно проучете информацията на етикета на продукта, ако все още е наличен. По правило там е посочена максималната температура на водата, както и режимите на пране, центрофугиране и сушене. Може би производителят не препоръчва изпиране или измиване на играчката у дома и позволява само професионално химическо чистене.

7. Преди измиване всички играчки трябва да се изтръскат от прах или да се почистят старателно с прахосмукачка.

Какви продукти са подходящи за пране на меки играчки?

Както за ръчно, така и за машинно пране можете да използвате различни прахове, гелове и течни препарати. Когато става въпрос за почистване на детски играчки, опитайте се да изберете специални детски или хипоалергенни домакински химикали. Можете да перете играчките на ръка с обикновен бебешки сапун или шампоан за коса. Вярно е, че тези продукти може да са безсилни срещу сложни замърсители. Сапунът за пране (72%) работи добре с упорити петна, но трябва да се използва внимателно при почистване на бели играчки, за да не останат жълтеникави петна по тъканта.

Как да перете меките играчки на ръка

Напълнете легена с вода с температура не по-висока от 40 градуса (трябва да е топла, но не гореща). Можете да използвате леген за миене на големите играчки. Добавете количеството прах или гел, препоръчано от производителя на продукта. Вместо това можете да разтворите шепа сапун, натрошен на едро ренде, или няколко капки шампоан в течността, докато се образува пяна. Потопете играчката в легена, така че водата да я покрие напълно и оставете за 20-30 минути. След това насапунисайте допълнително прекалено замърсените места и при необходимост ги изтъркайте с ръце, гъба или мека четка. След това внимателно изцедете продукта и изплакнете няколко пъти с чиста студена вода, докато течността стане бистра и пяната изчезне. След това можете допълнително да изплакнете предметите с омекотител – това ще омекоти играчката и тя ще бъде по-малко наелектризирана. Внимателно стиснете продукта отново, без да го усуквате или разтягате прекалено много.

Как да перете меки играчки в машина

Заредете играчките в барабана. Не трябва да го пълните докрай: предметите трябва да са разположени свободно. Добавете необходимото количество перилен препарат и омекотител. Изберете режим на нежна грижа, деликатен или ръчно пране. Скоростта на центрофугиране не трябва да надвишава 600 оборота в минута. Оптималната температура е не по-висока от 30 градуса, но понякога производителите на играчки позволяват пране в по-гореща вода, така че проверявайте етикетите. Стартирайте машината. След измиване играчките може да са прекалено мокри поради ниските обороти на центрофугиране, така че извадете артикулите, поставете ги в леген или друг съд и оставете излишната течност да се отцеди.

Как да почистите меките играчки с механизъм вътре

Ако устройството не може да бъде внимателно отстранено от играчката, можете да почистите външната страна на играчката, без да я накисвате цялата във вода. За да направите това, изсипете топла, но не гореща вода в дълбок съд, добавете няколко капки шампоан, течен сапун или препарат за миене на съдове. Разбийте разтвора на гъста пяна и го нанесете върху повърхността на играчката с помощта на четка за зъби. Почистете старателно външната страна на продукта и след това избършете останалата пяна с леко влажна кърпа.

Как да изсушите меките играчки правилно

Разстелете хавлиена кърпа в добре проветриво помещение върху хоризонтална повърхност, например върху рафта на специална сушилня за дрехи, на пода или на маса. Първо леко стиснете играчките с ръце, за да се отървете от излишната течност, и след това ги поставете върху плата. Периодично обръщайте. По време на процеса можете също да разресвате с гребен. Не трябва да сушите меките играчки вертикално, като ги закрепите с щипки за пране на въже: продуктът може да се деформира и пълнежът може да се слепи. Освен това не поставяйте играчките на слънце, за да предотвратите избледняването на тъканта.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град