За родители

Начало | За родители | Децата и киберсигурността: какво трябва да знаят родителите през 2024 година

Децата и киберсигурността: какво трябва да знаят родителите през 2024 година

Аз детето | 2024-02-07

Децата и киберсигурността: какво трябва да знаят родителите през 2024 година

В ерата на модерните технологии възрастта, на която децата се запознават с дигиталния свят и технологиите, е все по-ранна. Това цифрово изживяване обаче може да бъде помрачено от потенциални рискове, дебнещи онлайн. Тъй като технологиите продължават да напредват, тактиките и стратегиите, използвани от киберпрестъпниците за насочване и експлоатиране на млади интернет потребители, също се развиват. Ето защо е изключително важно родителите да бъдат информирани за най-новите заплахи за киберсигурността, насочени към децата, за да ги предпазят по-добре от потенциални вреди.

В тази публикация изследваме някои от ключовите тенденции в киберсигурността, с които родителите трябва да са наясно, и даваме съвети как да защитят онлайн дейностите на децата си.

AI заплахи

AI продължава да революционизира различни индустрии и ежедневната му употреба варира от чатботове с изкуствен интелект до персонализирани препоръки за онлайн пазаруване – наред с много други обичайни употреби. И разбира се, подобни глобални тенденции предизвикват интереса и любопитството на децата, които могат да използват AI инструменти, за да си пишат домашните или просто да разговарят с чатботове с активиран AI (изкуствен интелект). Според проучване на ООН около 80 процента от младежите, участвали в проучването, твърдят, че взаимодействат с ИИ няколко пъти на ден. Приложенията с изкуствен интелект обаче могат да представляват множество рискове за младите потребители, включително загуба на поверителност на данните, киберзаплахи и неподходящо съдържание.

С развитието на AI се появиха много малко известни приложения с на пръв поглед безобидни функции като качване на снимка, за да се получи модифицирана версия – независимо дали е изображение в стил аниме или просто ретуширане. Въпреки това, когато възрастни, да не говорим за деца, качват свои изображения в такива приложения, те никога не знаят в кои бази данни в крайна сметка ще останат снимките им или дали ще бъдат използвани по-нататък. Дори ако детето ви реши да играе с такова приложение, от съществено значение е да го използвате изключително предпазливо и да се уверите, че няма лична информация, която може да идентифицира самоличността на детето – като имена, съчетани с адреси или подобни чувствителни данни – на фона на снимка или помислете дали изобщо да не използвате такива приложения.

Освен това приложенията с изкуствен интелект – по-специално чатботовете – могат лесно да предоставят неподходящо за възрастта съдържание, когато бъдат подканени. Това представлява повишен риск, тъй като тийнейджърите може да се чувстват по-комфортно да споделят лична информация с чатбота, отколкото с техните познати от реалния живот, както се вижда например от случаите, когато чатботът дава съвети за маскиране на миризмата на алкохол на потребител, който твърди, че е на 15 години. На още по-неподходящо ниво има множество AI chatbots, които са специално проектирани да предоставят „еротично“ изживяване. Въпреки че някои изискват форма на проверка на възрастта, това е опасна тенденция, тъй като някои деца могат да изберат да лъжат за възрастта си, докато проверките на реалната възраст липсват.

Изчислено е, че само във Facebook Messenger има над 300 000 работещи чатбота. Въпреки това, не всички от тях са безопасни и могат да носят различни рискове, като споменатите по-горе. Ето защо е изключително важно да обсъдите с децата важността на неприкосновеността на личния живот и опасностите от прекомерното споделяне, както и редовно да говорите с тях за техния онлайн опит. Това ще гарантира, че те се чувстват комфортно да помолят родителите си за съвет, вместо да се обръщат към чатбот за насоки.

Младите геймъри под атака

Според статистиката 91 процента от децата в Европа на възраст 3-15 години играят дигитални игри на устройства. Огромният свят на игрите е отворен за тях, което също ги прави уязвими за атаки на киберпрестъпници. Например през 2022 г. Има регистрирани повече от седем милиона атаки, свързани с популярни детски игри, което доведе до 57 процента увеличение на опитите за атаки в сравнение с предходната година. Най-добрите детски игри по брой целеви потребители включват дори игри за най-малките деца – Poppy Playtime и Toca Life World – които са предназначени за деца на възраст 3-8 години.

Това, което буди още по-голямо безпокойство, е че понякога децата предпочитат да общуват с непознати в платформи за игри, отколкото в социалните медии. В някои игри немодерираните гласови и текстови чатове представляват значителна част от изживяването. Тъй като все повече млади хора влизат онлайн, престъпниците могат да изградят доверие виртуално, по същия начин, както биха примамили някого лично – като предлагат подаръци или обещания за приятелство. След като примамят млада жертва, като спечелят доверието ѝ, киберпрестъпниците могат да получат личната им информация, предлагайки им да кликнат върху фишинг връзка, да изтеглят зловреден файл на устройството си, маскиран като мод на игра за Minecraft или Fortnite, или дори да ги подготвят за по-престъпни цели. Това може да се види в документалната поредица „hacker:HUNTER“, копродуцирана от Kaspersky, като един от епизодите разкрива как киберпрестъпниците идентифицират деца чрез онлайн игри и след това ги подготвят да изпълняват хакерски задачи.

Броят на начините за взаимодействие в света на игрите се увеличава и сега включва гласови чатове, както и AR и VR игри. Както киберсигурността, така и социалните заплахи остават особени проблеми в детските игри. Родителите трябва да останат бдителни по отношение на поведението на децата си и да поддържат открита комуникация, за да се справят с евентуални заплахи. Идентифицирането на заплаха включва наблюдение на промени, като внезапни промени в игровите навици, които могат да показват причина за безпокойство. За да предпазите детето си, като му попречите да изтегля злонамерени файлове по време на игра, съветваме да инсталирате надеждно решение за сигурност на всички негови устройства.

Финтех за деца: фантомната заплаха

Все по-голям брой банки предоставят специализирани продукти и услуги, предназначени за деца – включително банкови карти за деца на 12-годишна възраст. Това дава на родителите полезни неща като възможността да наблюдават разходите на детето си, да определят дневни лимити на разходите или дистанционно да прехвърлят средства за джобни пари на детето. И все пак, чрез въвеждането на банкови карти за деца, последните могат да станат податливи на финансово мотивирани заплахи и уязвими към конвенционални измами, като обещания за безплатна PlayStation 5 и други подобни скъпи устройства след въвеждане на данни за картата на фишинг сайт. Използвайки техники за социално инженерство, киберпрестъпниците могат да се възползват от доверието на децата, като се представят за техни връстници и изискват данни за карти или парични преводи към техните сметки.

За да избегнете притеснения, че детето може да загуби картата си или да сподели банкови данни, препоръчваме да инсталирате цифрова карта на телефона му, вместо да му давате физическа пластмасова карта. Установете потвърждение на трансакцията с родителя, ако банката го позволява. И разбира се, използването на всякакви технически решения трябва да бъде придружено от обяснение как да ги използвате безопасно.

Заплахи от смарт дома за деца

В нашия взаимосвързан свят все по-голям брой устройства – дори предмети от ежедневието като хранилки за домашни любимци – стават „умни“, като се свързват с интернет. Въпреки това, тъй като тези устройства стават по-сложни, те също стават по-податливи на кибератаки. Въпреки нарастващия брой заплахи, производителите не бързат да създават киберимунизирани устройства, които превантивно предотвратяват потенциални експлоатирани уязвимости. Междувременно разнообразието от различни IoT устройства, закупени в домакинствата, продължава да расте. Тези устройства се превръщат в норма за децата, което също означава, че децата могат да се превърнат в инструменти за киберпрестъпници при атака. Ако например смарт устройство се превърне в напълно функционален инструмент за наблюдение и дете е само вкъщи, киберпрестъпниците могат да се свържат с него чрез устройството и да поискат чувствителна информация като името, адреса или дори номера на кредитната карта на родителите и часовете, когато родителите не са вкъщи. При сценарий като този, освен просто хакване на устройството, съществува риск от загуба на финансови данни или дори физическа атака.

Тъй като не можем да ограничим децата да използват умни домашни устройства, нашата отговорност като родители е да увеличим максимално сигурността на тези устройства. Това включва поне коригиране на настройките за сигурност по подразбиране, задаване на нови пароли и обясняване на основните правила за киберсигурност на деца, които използват IoT устройства.

Имам нужда от пространство!

Когато децата пораснат, те развиват по-голямо самосъзнание, което включва разбиране за тяхното лично пространство, поверителност и чувствителни данни, както офлайн, така и в техните онлайн дейности. Нарастващата достъпност на интернет означава, че повече деца са склонни да осъзнаят това. Следователно, когато родител твърдо съобщи намерението си да инсталира дигитално приложение за контрол на устройствата на детето си, не всички деца ще го приемат спокойно. Ето защо сега родителите трябва да имат умението да обсъждат онлайн изживяването на детето си и значението на родителските дигитални приложения за онлайн безопасност, като същевременно зачитат личното пространство на детето. Това включва установяване на ясни граници и очаквания, обсъждане на причините за използване на приложението с детето. Редовните проверки също са жизненоважни и трябва да се правят корекции на ограниченията, когато детето узрее и развие чувство за отговорност.

Забраненият плод може да бъде... злонамерен

Ако дадено приложение не е налично в даден регион, детето може да започне да търси алтернатива, но тази алтернатива често е само злонамерено копие. Дори и да се обърнат към официални магазини за приложения като Google Play, те пак рискуват да станат жертва на киберпрестъпници. От 2020 до 2022 г. Специалисти по киберсигурност в САЩ откриха повече от 190 приложения, заразени с троянския кон Harly в Google Play, който регистрира потребители за платени услуги без тяхно знание. Консервативна оценка за броя на изтеглянията на тези приложения е 4,8 милиона, докато действителното число на жертвите може да е дори по-високо.

Децата не са единствените, които следват тази тенденция; възрастните също го правят. Ето защо е изключително важно децата и техните родители да разбират основите на киберсигурността. Например важно е да обърнете внимание на разрешенията, които дадено приложение иска, когато го инсталирате: един прост калкулатор например не трябва да се нуждае от достъп до вашето местоположение или списък с контакти.

Как да предпазим децата?

Както виждаме, много от тенденциите, които се разиграват в обществото днес, засягат и децата, което ги прави потенциални мишени за нападатели. Това включва както развитието и популярността на AI и интелигентните домове, така и разширяването на света на игрите и финтех индустрията. Защитата на децата от заплахи за киберсигурността през 2024 г. изисква проактивни мерки от родителите:

  • Като са информирани за най-новите заплахи и активно наблюдават онлайн дейностите на децата си, родителите могат да създадат по-безопасна онлайн среда за децата си.
  • За родителите е изключително важно да имат открита комуникация с децата си относно потенциалните рискове, на които могат да се натъкнат онлайн, и да прилагат стриктни указания, за да гарантират тяхната безопасност.
  • С правилните инструменти родителите могат ефективно да предпазят децата си от киберзаплахи в дигиталната ера.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град