За родители

Начало | За родители | 10 причини да не давате телефон на деца под 12 години. Полезно четиво за много родители!

10 причини да не давате телефон на деца под 12 години. Полезно четиво за много родители!

Аз детето | 2024-02-22

10 причини да не давате телефон на деца под 12 години. Полезно четиво за много родители!

В ерата на компютърните технологии проблемът със зависимостта на децата от електронни джаджи става по-голям от всякога. Много хора вероятно са виждали повече от веднъж, как родителите дават смартфон на детето си, за да се „отърват“ от него. „Ето ти няколко анимационни филма и остави родителите си на мира!“ - това е толкова познато, нали? Децата свикват бързо. Докато джаджата е в ръцете им, те не издават звук, но щом я вземете, веднага започват да се оплакват. И тогава родителите се чудят защо е невъзможно да намерят общ език с децата си и защо нямат отношения в реалния живот.

Комуникативните умения са вкоренени в нас от детството. Според педиатрите възрастта от 0 до 3 години е много важна за развитието на зрението, формирането на говорния апарат и обогатяването на речниковия запас на децата. Особено важно е децата под 3 години да говорят колкото се може повече с родителите и връстниците си, а не със смартфона на майка си. Американската академия по педиатрия заявява, че децата на възраст 0-2 години изобщо не трябва да бъдат излагани на електронни устройства. И от 3 до 5 години те трябва да използват джаджи не повече от един час, от 6 до 18 години – два часа на ден.

В същото време статистиката твърди, че съвременните деца прекарват средно няколко пъти повече време пред екрана, 6–7 (!) часа на ден. Повечето американски деца използват мобилни устройства всеки ден от двегодишна възраст, а от 7-8 години вече имат постоянен достъп до интернет. Мобилните устройства значително увеличиха достъпността на съвременните технологии за малки деца. Ето защо педиатърът Крис Роуън настоява за забрана на използването на мобилни електронни устройства от деца под 12 години. Ето 10-те основни причини за това решение.

Зависимост

Колкото повече родителите проверяват имейлите, превъртат през емисиите с новини, стрелят по чудовища и гледат телевизионни предавания, толкова по-отдалечени стават от децата си. Липсата на внимание на възрастните често се компенсира от същите джаджи и цифрови технологии. В някои случаи самото дете става зависимо от преносими устройства, интернет и телевизия. Зависимостта на децата от джаджи вече е придобила характеристиките на епидемия. Всяко единадесето дете на възраст 8–18 години е дигитално зависимо.

Вредни лъчения

През 2011 г. Световната здравна организация и Международната агенция за изследване на рака класифицираха радиоизлъчванията от мобилни телефони и други безжични устройства като потенциални канцерогени, поставяйки ги в група 2B („възможно канцерогенни за хората“). Имайте предвид, че децата са по-чувствителни към различни негативни ефекти, тъй като техните мозъци и имунна система все още се развиват.

Въздействие върху развитието на мозъка

Мозъкът на бебето се утроява по размер от раждането до двегодишна възраст и продължава да расте до 21-годишна възраст. Развитието на мозъка в ранна възраст се определя от стимули от околната среда или липсата на такива. Стимулирането на мозъка чрез прекомерно излагане на джаджи, както показват проучванията, е изпълнено с когнитивни забавяния, повишена импулсивност и намаляване на способността за саморегулиране и самодисциплина.

Забавяне в развитието

Седенето пред таблет или телефон, което означава липса на движение, може да доведе до забавено физическо и психическо развитие. Този проблем стана очевиден в Съединените щати, където всяко трето дете тръгва на училище със забавяне в развитието, което ясно се отразява в академичните им постижения. Физическата активност от своя страна подобрява вниманието и способността за учене и научаване на нови неща. Учените твърдят, че използването на електронни технологии вреди на развитието на децата и се отразява негативно на ученето им.

Затлъстяване

Гледането на телевизия и компютърните игри са примери за нехранителни навици, които са пряко свързани с епидемията от затлъстяване. Децата, които използват преносими електронни устройства неконтролируемо и постоянно, са с 30% по-застрашени от затлъстяване. Един на всеки четири млади канадци и един на всеки трима американски тийнейджъри са с наднормено тегло, а 30% от тях ще бъдат диагностицирани с диабет. Освен това юношите със затлъстяване са изложени на по-висок риск от ранен инсулт и инфаркт, което сериозно съкращава продължителността на живота им. Учените бият камбаните, призовавайки всички родители да следят теглото на децата си, защото първото поколение на 21 век има голям шанс да умре преди родителите си.

Проблеми със съня

Статистиката за САЩ показва, че 60% от родителите изобщо не контролират доколко децата им взаимодействат с всякакви електронни устройства, а в три от четири семейства децата имат право да носят такива устройства дори в леглото. Синият блясък на екраните на телефони, таблети и лаптопи възпрепятства нормалното заспиване, което води до намаляване на времето за почивка и липса на сън. Учените сравняват липсата на сън с недохранването по отношение на вредата за тялото: и двете изчерпват организма и съответно влияят негативно на успеха в училище.

Психологични разстройства

Интернет зависимостта често води до изолация и развитие на фобии. Този списък може лесно да бъде допълнен с биполярно разстройство, психоза, поведенчески проблеми, аутизъм и разстройство на привързаността (т. е. нарушение на близкия емоционален контакт с родителите). За ваша информация едно от всеки шест канадски деца има някакъв вид психично заболяване, което често се лекува само със силни психотропни лекарства.

Агресивност

Насилието по телевизията и в компютърните игри намира отражение в реалния живот. Детето получава готов модел на поведение, който може да внедри в заобикалящата го действителност. И много изследователи стигат до един и същи извод: насилието от екрана има както краткосрочен, така и дългосрочен ефект – агресията може да не се прояви веднага.

Дигитална деменция

Научните наблюдения показват, че влиянието на джаджите върху децата на възраст 1-3 години води до проблеми с концентрацията до седмата година от живота. Децата, които не могат да се концентрират, просто губят способността да учат и запомнят всичко.

Дистанция от реалността

Прекомерното използване на електронни технологии от децата не само влияе на психиката и способността им за съпричастност, но и ги прави по-уязвими към реалните условия на живот, които те като цяло не познават. Тоест времето, прекарано във виртуалния свят, често не ги учи на нищо полезно, а познаването на електронните устройства не гарантира успех в бъдеще, защото технологиите непрекъснато се подобряват и ще бъде все по-трудно да се справите с тях.

Съвет от Az-deteto.bg

И така, какво трябва да направят родителите? Може би просто да отнемете всички джаджи и телевизор от детето и да му забраните да влиза онлайн? Това само влошава нещата. Детето ще се ядоса на родителите си и те ще станат врагове в очите му. Джаджите са необходима част от съвременния живот. Трябва да оставите детето си да се научи да използва смартфон, но не твърде рано. Не трябва да слагате телефон в ръцете на едногодишно дете, само за да отвлечете вниманието му. На една година детето може да покаже толкова много интересни неща в познатия свят около нас, за това изобщо не са необходими смартфони.

Няма нужда да отнемате смартфона, но все пак е необходимо да ограничите времето, което детето ви прекарва пред екрана. Педиатрите съветват да се разработят ясни правила за използване на джаджи за цялото семейство. Например, идентифицирайте пространства, свободни от джаджи – кухнята, всекидневната или колата. Препоръчително е да се съгласите, че на масата за вечеря няма място за телефони. Би било добре да настоявате децата да не гледат нищо един час преди лягане. За да постигнете по-голям ефект, можете да проявите солидарност и да въведете ограничения за себе си (може би това ще бъде полезно и за родителите?).

Сегашното време на технологиите и интернет отнема много време от детето за неща, които изобщо не го развиват: социални мрежи, безкрайни анимационни филми и игри.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град