За родители

Начало | За родители | Избор на памперси за новородено: какво трябва да знаем?

Избор на памперси за новородено: какво трябва да знаем?

Аз детето | 2024-02-23

бебешки памперси

Изборът на памперси за новородено е важно решение, към което всеки родител трябва да подходи с грижа и внимание. Подходящите осигуряват комфорт за бебето и спокойствие за родителите, като предотвратяват раздразнения и осигуряват сухота през целия ден. Ето на какво следва да наблегнете при търсене според специалистите от аптеки „Гален“.

Какво трябва да вземем предвид при избора на памперси за новородено?

Намирането на подходящите памперси изисква внимателно обмисляне на няколко ключови аспекта, за да се гарантира максимален комфорт и защита за най-малките.

Материя

Изборът на правилната материя е от съществено значение за здравето и комфорта на новороденото. Дишащите материали предотвратяват спарването и позволяват на кожата да остане суха и здрава. Важно е да изберете такива, които абсорбират влагата ефективно, защото по този начин се намалява рискът от подсичане и раздразнения.

Прилягане към тялото

Правилното прилягане гарантира, че памперсът остава на място и предотвратява протичането. Еластичните краища и лепенките трябва да осигуряват здраво, но не и стягащо прилепване, което да обгръща деликатната кожа на новороденото без да му причинява дискомфорт.

Защита от протичане

Ефективната защита от протичане е още един важен аспект при избора. Многопластовото абсорбиращо ядро и висококачествените бариери срещу протичане осигуряват надеждна защита дори през най-активните моменти от деня и нощта.

Как да разберем, че памперсът е за смяна?

Разпознаването на момента, в който памперсът на новороденото трябва да бъде сменен, е от съществено значение за поддържането на добрата хигиена и осигуряването на комфорт за бебето. Няколко ясни индикатора може да сигнализират, че е настъпил моментът, от които:

увеличена тежест – става по-тежък поради абсорбираната влага. Това е един от най-очевидните признаци, че е пълен и изисква подмяна;

видими следи от влага – много видове са оборудвани с индикатор за влага, който променя цвета си при контакт с течност. Промяната в цвета на този индикатор е недвусмислен знак, че памперсът е мокър и трябва да бъде заменен с нов;

неприятни миризми – освобождаването на неприятни миризми е сигурен индикатор, че е време за смяна. Това е особено важно, тъй като задържането на пълен памперс за дълъг период от време може да доведе до раздразнения на кожата и дискомфорт за бебето.

Важно е родителите редовно да проверяват памперса на своето новородено и да го сменят при първите признаци на влага или замърсяване, за да осигурят най-добрата грижа и комфорт за своето бебе.

Правила за правилна смяна на памперс на новородено

Правилата за правилна смяна включват важни стъпки, които всеки родител трябва да следва. Какво включват те?

1. Подготовка

Важно е да имате всичко необходимо подръка преди да започнете смяната. Това включва чист памперс, мокри кърпички или вода и памук за почистване, както и крем против подсичане, ако е необходимо.

2. Мека подложка за смяна

Използването на мека подложка ще помогне за защита на деликатната кожа на бебето от твърди повърхности и ще осигури комфорт по време на извършване на процедурата.

3. Внимателно почистване

Нежно почиствайте зоната на пелените, като избягвате груби или дразнещи движения, които може да предизвикат раздразнение на кожата. Винаги почиствайте отпред назад, за да предотвратите разпространението на бактерии.

4. Правилно позициониране на новия памперс

Уверете се, че новият памперс е добре позициониран и затегнат, но не твърде стегнат, за да избегнете риска от протичане и да осигурите достатъчно пространство за движение на крачетата на бебето.

Спазването на тези стъпки ще помогне за поддържането на правилната хигиена и ще предотврати дискомфорта и потенциалните кожни раздразнения при новороденото, допълват още от „Гален“.

Снимка: Galen.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град