За родители

Начало | За родители | Нека децата отговарят за тези дейности в пролетното почистване

Нека децата отговарят за тези дейности в пролетното почистване

Аз детето | 2024-02-26

Нека децата отговарят за тези дейности в пролетното почистване

Ако сте като повечето родители, пролетното почистване може да е нещо като домино ситуация. Започвате уж само с миенето на прозорците и пране на пердета, но накрая се оказва, че сте излъскали и первазите, пода и ъглите. И сте скапани и не можете да правите нищо друго. Знаете ли обаче кой още живее в този дом и е хубаво от определена възраст да се научи, че трябва да се поддържа и че не става чисто с магическа пръчка? Отговорът е децата! Вярваме, че пролетното почистване трябва да е семейна работа. А децата (поне когато са малки) обикновено са готови – дори развълнувани – да помогнат. Може да ги накарате да ви помагат, докато преминавате от задача към задача. А ако децата ви са достатъчно големи, предлагаме ви да опитате да делегирате част от работата тази година: разберете какво трябва да се направи и ги поставете изцяло да отговарят за определени домакински задължения.

За малките деца до 10 години

Вероятно ще получите най-много вълнение и съобразителност от малките деца, когато обявите, че е време за пролетно почистване. Разбира се, въпреки целия си сладък ентусиазъм, малките деца също ще бъдат най-малко независими (и задълбочени), когато става въпрос за справяне със задачите им. Ако децата ви са до 6 години и искате да ги привлечете към голямото почистване, те ще се нуждаят от надзор и помощ, така че имайте предвид това. Но докато са на възрастта, в която им се доверявате да хранят домашните любимци и да метат пода сами, вероятно можете да им покажете какво да правят и след това да ги оставите сами. Все пак ще искате да обмислите няколко неща – а именно, какви домакински задължения те обичат да извършват. Така че децата до 10 години могат да отговарят за:

Почистване на зони, които обикновено се пренебрегват по време на редовното почистване от седмица на седмица като ъгли, шкафове и гардероби.

Почистване на мебелите в хола с прахосмукачката.

Деца до 15 години

Тук вече можете да използвате малко по-развитите умения за критично мислене. Децата до 15 години са достатъчно големи, за да направят нещо, което често е основен компонент на пролетното почистване – сортирането и изхвърлянето или даряването на предмети, които вече не ни трябват или не искаме. Така че можете да им дадете да:

Сортират дрехите, правейки купчини от всичко, което вече е малко или не носят, за да предадат, дарят или продадат на друго семейство.

Да изчистят кухнята или банята.

Да измият чашите по шкафовете и все такива неща, за които не ви остава време.

Деца над 15 години

Тях понякога е трудно да убедиш да помогнат, но за щастие ако чистите заедно ще се съгласят и можете да направите всичко, което ще стане по-бързо и по-лесно.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град