За родители

Начало | За родители | TikTok е изправен пред огромна глоба: ЕС започна разследване за нарушения на правилата за защита на децата

TikTok е изправен пред огромна глоба: ЕС започна разследване за нарушения на правилата за защита на децата

Аз детето | 2024-02-20

TikTok е изправен пред огромна глоба: ЕС започна разследване за нарушения на правилата за защита на децата

Европейският съюз (ЕС) ще разследва социалната мрежа TikTok за нарушения на изискванията за защита на децата и прозрачност на рекламата на Закона за цифровите услуги. Това излага платформата на риск от солидна глоба. Регулаторният представител Тиери Бретон реши да разследва, след като анализира доклад за политиките и рисковете от публикуване на съдържание в TikTok и отговорите на компанията на официални искания.

Законът за цифровите услуги на ЕС (DSA), който се прилага за всички онлайн платформи от 17 февруари, изисква от основните онлайн платформи и търсачки да увеличат усилията си за борба с незаконното съдържание и рисковете за обществената безопасност. Собственикът на TikTok, китайската компания ByteDance, може да бъде изправен пред глоба до 6% от глобалния оборот, ако услугата бъде призната за виновна в нарушаване на правилата на DSA. „Днес започваме разследване на TikTok за предполагаеми нарушения на прозрачността и задълженията за защита на непълнолетни: пристрастяващ дизайн и времеви ограничения на екрана, ефект на заешка дупка, проверка на възрастта, настройки за поверителност по подразбиране“, каза Бретън.

Европейската комисия ще се съсредоточи върху алгоритмите на TikTok, които могат да насърчат поведенчески зависимости. Тя също така ще провери дали TikTok е предприел подходящи и пропорционални мерки, за да гарантира високо ниво на поверителност, безопасност и сигурност за непълнолетни. Представители на ЕС също ще прегледат данните, които TikTok предоставя на изследователите за рекламиране в платформата, за да проучат внимателно потенциалните онлайн рискове.

Говорител на TikTok каза, че компанията ще продължи да работи с експерти и представители на индустрията, за да гарантира безопасността на непълнолетните на своята платформа, и планира да предостави подробности за това на Европейската комисия. „TikTok е пионер във функциите и настройките за защита на тийнейджъри и предотвратяване на достъп на деца под 13 години до платформата, проблеми, пред които е изправена цялата индустрия“, каза той. Това е второто разследване на Европейската комисия за нарушения на DSA. Преди това ЕК се насочи към платформата за социални мрежи X, собственост на Илон Мъск.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град