За родители

Начало | За родители | 5 вида храни, които не трябва да присъстват често в детското меню, защото влияят лошо на емоционалното състояние

5 вида храни, които не трябва да присъстват често в детското меню, защото влияят лошо на емоционалното състояние

Аз детето | 2022-06-09

5 вида храни, които не трябва да присъстват често в детското меню, защото влияят лошо на емоционалното състояние

Ако забележите, че детето ви има периодични промени в поведението и настроението, помислете за започване на дневник за храната, която приема. Проследявайте какво яде детето ви и кога се появяват „трудните“ поведения. Опитайте да елиминирате подозрителната храна и вижте дали поведението се променя. Разбира се, храната може да не е причина за всички поведенчески трудности и проблеми, но е важно да се уверите, че детето ви не страда от нещо, което лесно може да бъде изключено от живота му.

1. Млечни продукти. Ако детето ви има непоносимост към лактоза или е алергично към млечен протеин, може да забележите, че млечните продукти влияят на настроението и поведението му. Много деца стават раздразнителни, капризни или агресивни.

2. Изкуствени бои за храна. В много страни е забранено използването на изкуствени багрила, тъй като те имат отрицателен ефект върху децата. Показана е връзката между изкуствените багрила и проявите на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ), тревожност, хиперактивност и главоболие. Освен това тези вещества могат да доведат до определени промени в поведението, като емоционална нестабилност.

3. Захар. Яденето на захар може да направи детето хиперактивно. Като цяло захарта е доста нездравословно нещо от гледна точка на дългосрочните последици за здравето, в същото време се намира в почти всички продукти, които ядем. Диета с твърде високо съдържание на захар може да доведе до проблеми със съня, депресия и умствена изостаналост с течение на времето.

4. Консерванти. Има редица консерванти, които могат да причинят поведенчески проблеми при децата. Тази серия включва нитрати, нитрити и натриев бензоат. Мононатриевият глутамат е добавка, която може да допринесе за промени в настроението, хиперактивност и главоболие.

5. Хранителни алергени. Типичните хранителни алергени включват млечни продукти, ядки, яйца, соя и царевица. Ако детето страда от хранителна алергия, това се отразява сериозно както на здравето, така и на поведението му. Проблемът е, че не е толкова лесно да се определи точно кой продукт причинява алергия без специални тестове. Понякога хранителните алергии изобщо не се считат за причина за проблемите на детето, но често децата с хранителни алергии погрешно са диагностицирани с СДВХ.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град