зоокът

Начало | зоокът | Още една причина да имате куче: галенето на кучета има положителен ефект върху здравето

Още една причина да имате куче: галенето на кучета има положителен ефект върху здравето

Аз детето | 2023-08-07

Още една причина да имате куче: галенето на кучета има положителен ефект върху здравето

Вече сте отчаяни: това, което най-много искате на света е да имате куче, но родителите ви все не дават и измислят някакви извинения и причини да не ви дадат да имате точно такъв домашен любимец. Е, следващия път, когато повдигнете въпроса и те отново откажат вече има една нова и добра причина на която няма как да отговорят нещо отрицателно. Ако искате да знаете каква е тя и да я използвате – четете! И се пригответе, защото този аргумент е бетон!

Учени от университета на Вирджинската общност (Virginia Commonwealth University), САЩ, установиха, че нивото на стрес при хората спада след 20 минути контакт с кучета. Авторът на изследването Нанси Джи, директор на Центъра за взаимодействие между хора и животни, отбеляза, че галенето и общуването с кучета може да намали нивата на регулиращия стреса хормон кортизол в нашето тяло и да повиши нивата на окситоцин, хормона на доброто настроение. И това, което е особено интересно е, че това е взаимноизгодна дейност, тъй като кучетата също изпитват повишаване на окситоцина, когато взаимодействат с човек.

Меган Мюлер, доцент в Училището по ветеринарна медицина към Университета Туфтс, добави, че актът на действително докосване на куче наистина може да бъде важна част от ежедневието на стресирания човек – независимо дали е възрастен или дете. Това е потвърдено и от друго проучване, проведено в Канада през 2021 г. То показа, че учениците изпитват по-малко стрес и чувство на носталгия дори след 10 минути погалване и игра с куче. Това също така помагало на децата да се съсредоточат в училище и да бъдат по-добри като цяло във всичко.

Мюлер вярва, че кучетата ни насърчават да изследваме света точно като тях. Ето защо те винаги ни помагат да открием нещо ново. „Животните и особено кучетата живеят за момента. Те възприемат околната среда през цялото време с удивление и страхопочитание и не помнят какво им се е случило по-рано през деня и не мислят за това какво ще се случи в бъдеще. Те са тук и точно сега. За да имаме по-добър живот и да бъдем по-добри и хората трябва да се научим на това“ – споделя учения.

Е, опитайте и се върнете да споделите помогна ли ви този аргумент в спора дали да имате куче или не!

Photo by Helena Lopes on Unsplash

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град