зоокът

Начало | зоокът | Знаете ли нещо за кучетата Лхаса апсо? Те са така впечатляващи!

Знаете ли нещо за кучетата Лхаса апсо? Те са така впечатляващи!

Аз детето | 2023-02-17

Знаете ли нещо за кучетата Лхаса апсо? Те са така впечатляващи!

Лхаса апсо е китайска порода кучета, която произхожда от планинския регион на Тибет. Лхаса са известни със своите рошави „палта“ и техния бдителен, но игрив темперамент. Вероятно обаче има много повече за тези невероятни кучета, отколкото вече знаете. Знаете ли, че породата се смята за решаваща част от будисткия процес на прераждане? Ако сте любопитни защо тези кучета често се наричат ​​„желирано куче“ и дали пък не са подходящото куче за вас, останете и прочетете!

Името Лхаса апсо е идеално за породата

Разбирането на чужди думи в името на породата често може да ни каже много за нея. Но как така? Е, като за начало, Лхаса е столицата на Тибет и се смята, че е родното място на Лхаса апсо. От друга страна, „Апсо“ е тибетска дума, която означава „брадато“ или „дългокосместо“ куче. Така че, когато съберете две и две, името буквално ще се преведе като брадато или дългокосместо куче от Лхаса. Това буквално е идеалното име за тези кучета.

Защо се наричат и „желирано куче“

Въпреки че името на породата е перфектно, тези кучета имат и интересен прякор. И той не е защото кучетата са малки и сладки. По-скоро това е така, защото тази порода се среща в дъга от цветове. Всъщност има поне 9 различни цвята. И когато тези цветове се комбинират и взаимодействат, резултатът е широка гама от красиви и зашеметяващи цветове на козината. Има кайсия, златно, въглен и много други. Има 13 разпознати цвята, което ви дава много възможности за избор на цветове на козината.

Хората от Тибет свързват Лхаса апсо с тибетски митичен звяр

Има една стара тибетска поговорка, която гласи: „Ако снежният лъв остане в планината, това е снежен лъв; ако слезе в долините, става куче. Снежният лъв е митично небесно животно, превърнало се в емблема на Тибет. Той представлява снежните планински вериги на региона, като същевременно символизира „мощ“ и „сила“. От друга страна, „кучето“ в поговорката се отнася не за друг, а за Лхаса апсо. Всъщност тибетското име на породата може свободно да се преведе като „брадато лъвско куче“. Тъй като снежният лъв е свещено животно за хората в Тибет тази порода куче там е една от най-гледаните. Лхаса апсо често се носят в будистки храмове, където хората се отнасят към тях с най-голямо уважение.

Монасите са разчитали на Лхаса апсо да бди над манастирите преди стотици години

Не се заблуждавайте от дребния размер и рошавата козина на кучето. В продължение на стотици години тибетските монаси зависят от Лхаса апсо, за да пазят манастирите си от потенциални хищници и нежелани непознати. Те били охранителни кучета, които често патрулирали извън манастирите. С острия си слух, кучетата ще внимават за всичко и всеки, който се доближава до манастирите. В секундата, когато забележат нещо, те със сигурност ще уведомят цялата общност с острия си лай. Но разбира се, тези кучета не могат да направят много, за да защитят манастира. За да пазят, породата често работи в тандем с много по-големия тибетски мастиф, за да отблъсне натрапници.

В миналото Лхаса апсо никога не са били продавани – само подарявани

В миналото е имало някои породи кучета, които са били толкова свещени за своите хора, че никога не са били продавани – само подарявани. Тези кучета рядко са били продавани в миналото, защото са били смятани за свещени храмови кучета. Смята се, че Далай Лама често е подарявал Лхаса апсо на китайските императори преди стотици години. Всъщност по този начин тези кучета стигнали и до Съединените щати, според историка пътешественик на име Чарлз Кътинг посетил Тибет със съпругата си през 30-те години на миналия век. В крайна сметка двамата се завърнали обратно в Америка, но с две кучета като подаръци от 13-ия Далай Лама. Така че, ако притежавате Лхаса апсо днес, има голям шанс кучето ви наистина да е от тази двойка.

Те са склонни да живеят дълъг и стабилен живот

Въпреки че са дребни и може да изглеждат изнежени, това всъщност е много здрава порода кучета. Знаете ли, че от всички породи кучета, тази е една от най-дълго живеещите. Средно тези кучета могат да живеят от 12 до 15 години! Към тях се присъединяват ши-тцу, малтийски, чихуахуа, джак ръсел териер и той пудел, като единствените малки породи, способни да живеят толкова дълъг живот. И още един забавен факт. Най-дълго живеещият Лхаса апсо доживял до 29 години! За справка, най-старото живо куче, регистрирано някога, е австралийско говедовъдно куче, което е живяло 29 години и 160 дни.

Много внимание

Не си взимайте за домашен любимец лхаса апсо, ако не можете да му отделите достатъчно внимание. Тази порода кучета може да се превърне в най-добрия ви и близък приятел, стига да е непрекъснато до вас. Лхаса апсо не понася самотата и е много чувствителен и уязвим.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град