зоокът

Начало | зоокът | 6 странни и екзотични животни, които е разрешено да имате като домашни любимци

6 странни и екзотични животни, които е разрешено да имате като домашни любимци

Аз детето | 2021-05-01

6 странни и екзотични животни, които е разрешено да имате като домашни любимци

Панда! Панда е домашният любимец, който винаги сме искали да имаме! За съжаление обаче това не е възможно. Първо, защото ще трябва да вземем цяла двуетажна къща само за нея и второ, защото е забранена за отглеждане у дома. Знаете – пандите имат известни проблеми и са застрашени от изчезване. Хубавото е, че съществуват породи котки и кучета, които са също толкова палави и почти толкова пухкави, колкото пандите. Заради това, повечето от нас са доволни от куче или котка за домашен любимец. Но не всеки е доволен от такова обикновено космато животинче. За тези от вас, които обичат по-екзотични домашни любимци – или може би просто искате да видите какви животни отглеждат някои чудаци в домовете си - ето шест странни и екзотични животни, които всъщност можете законно да притежавате.

Таралеж

Това не е чак толкова странен, но е екзотичен домашен любимец и затова започваме с него, а и за да не ви стреснем от самото начало. Тези бодливи малки същества са сладки и стават изненадващо страхотни домашни любимци. Те не са особено жадни за внимание, което е хубаво за заети хора. Но те са нежни и тихи и ако им обръщате достатъчно внимание, ще се научат да тичат по вас. Другото хубаво е, че не изискват прекалено скъпи храни, клетки или специални витамини. Обичат да хапват червеи, щурци, гъсеници и пресни банани и зелен фасул. Самите таралежи струват от 70 до 150 лева в зависимост от вида.

Биволска пиявица

Ами... вярвате или не, има хора, които си гледат това за домашен любимец. Биволските пиявици – известни също като азиатски пиявици – имат доста огромни размери за пиявици. Те могат да растат с дължина до 30 см или ако искате да се ориентирате по-добре, почти колкото дланта ви. Те се държат в аквариум с малко вода, който трябва да се поддържа с постоянна температура от 30 градуса. В България се продават много рядко, но ако се намерят струват поне 300 лева. Но извън това те са доста евтини откъм грижи, трябва да се хранят веднъж на всеки два месеца. И можете да ги храните безплатно. Просто пляснете пиявицата по ръката си и я оставете да се нахрани. Не, не се шегуваме, така правят хората, които ги имат и твърдят, че било полезно за здравето им.

Захарна торбеста летяща катерица

Много е сладка и то не само заради името си! Това екзотично животинче произхожда от Австралия. То е изключително миниатюрно и теглото му достига от 100 до 160 г. В домашни условия представителите на вида живеят до 12 години. Най-щастливи са, когато са в двойки. Изключително социални са и обожават вниманието. Летящата катерица е нощно животно и винаги налага своя режим в семейството. Отглеждането им не е разрешено в някои държави, включително и в България.

Мравояд

В списъка с причудливи неща, които Салвадор Дали е правил през живота си, мравояд като домашен любимец не е точно на върха. Но ако искате да бъдете точно като известния художник-сюрреалист, добри новини – можете. Има много видове мравояди, но южната тамандуа е особено популярна като домашен любимец. Родом от Южна Америка, тези дългокосмести същества са изненадващо привързани и обичат да се гушкат с вас за дрямка. Устите им са беззъби, тъй като се хранят с дългия си лепкав език. За да нахраните този любимец, не е задължително да имате мравки, въпреки че тамандуа с удоволствие ще изяде всички домашни вредители като допълнителен бонус. Можете да го храните със смляна смес от котешка храна и брашно или да смесите говеждо месо с различни плодове и зеленчуци. Освен храненето, тамандуа не изисква много повече грижи от обикновената домашна котка. Те обаче са скъпи – вашият мравояд може да струва до 10 хиляди лева.

Миникенгуру

Този братовчед на кенгуруто достига до 104 см. и тежи до 24 кг. Те са много сладки и атрактивни, но се нуждаят от голямо пространство, за да си подскачат на воля. Тези животни са доста страхливи и предпазливи в отношенията с хората. Диетата им трябва да включва разнообразни храни като трева и плодове. За отглеждането на това животно е необходимо голямо пространство, доста финансови разходи и безсънни нощи. Кенгуруто е нощно животно, което създава доста шум.

Мадагаскарска съскаща хлебарка

От хората ли сте, чийто първи инстинкт при виждането на хлебарка не е „о, боже, убийте го с огън“? Ако е така, ето идеален домашен любимец точно за вас. Мадагаскарските съскащи хлебарки са един от най-големите видове хлебарки в света. Като възрастни те могат да бъдат дълги 20 см и да живеят до пет години. Както подсказва името им, тези животни не са тихи като повечето насекоми. Те произвеждат своя уникален съскащ звук, като изтласкват въздуха от дихателните си тръби. Можете да приютите прекрасните си хлебарки в аквариум в слабо осветена стая. За разлика от повечето хлебарки, които ще се стремят към гниеща и развалена храна, съскащите хлебарки всъщност избягват тези неща – те предпочитат да ядат пресни зеленчуци и плодове. Някои експерти по домашни любимци казват, че съскащите хлебарки са чудесни домашни любимци за деца и могат да им помогнат да преодолеят страха от буболечки. Съскащите хлебарки са бавни и не търчат бързо навсякъде, както техните обикновени роднини. Лично ние все още мислим, че ще ги пропуснем.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град