зоокът

Начало | зоокът | Очарователно бебе жирафче без петна може да е единствено по рода си

Очарователно бебе жирафче без петна може да е единствено по рода си

Аз детето | 2023-08-24

Очарователно бебе жирафче без петна може да е единствено по рода си

На 31 юли зоопаркът Брайтс в Тенеси (САЩ)посрещна ново бебе жираф без никакви петна. Козината му е плътно кафява. Жирафът може би е единствен по рода си. Учените признават, че неговият вид, Giraffa reticulata, се раждат без петна макар и в много редки случаи, няма друг известен пример, живеещ където и да е на Земята, според служители в Brights Zoo.

„От първия ден сме в контакт с професионалисти в зоопаркове в цялата страна“, каза директорът на зоопарка Дейвид Брайт пред телевизионната новинарска станция на Тенеси WJHL. Очевидно има исторически доклади за такъв жираф, роден в плен в Япония през 70-те години на миналия век, но все още не са се появили снимки онлайн. Отличителните петна от тъмна козина, открити при жирафите, не са произволни по шарка или форма, а са наследени от майка им.

Смята се, че отличителните шарки осигуряват камуфлаж, което предполага, че на индивиди, родени без тях, може да се наложи да се борят да се скрият от хищници в дивата природа. В едно проучване е установено, че тревопасните с по-големи петна с по-неправилна форма имат по-добър шанс за оцеляване след няколко месеца живот; въпреки че това е само корелация и петната също могат да играят роля във визуалната комуникация или контрола на температурата. Като се имат предвид рисковете, възможно е неопетненият жираф в Тенеси да е по-добре в плен.

Само няколко седмици след раждането си той вече е висок почти 2 метра. Служителите в зоологическата градина сега молят обществеността да помогне при избора на име за животинчето. Те внимателно са избрали четири потенциални думи на суахили като кандидати: Kipekee, което означава „уникален“, Firayali, което означава „необичаен“, Shakiri, което означава „тя е най-красивата“, и Jamella, което означава „една с голяма красота“.

Брайт каза пред WJHL, че се надява скорошното медийно отразяване на този жираф да постави „много необходимия прожектор върху опазването на жирафите“ като цяло. От десетилетия жирафите вървят към „тихо изчезване“, най-вече поради неограничени загуби на местообитания и бракониерство. През последните 30 години дивите жирафи на Африка са намалели с 40 процента, оставяйки само 16 000 жирафа. По ирония на съдбата, най-високите бозайници в света имат история на пренебрегване. Преди 2016 г. изследователите дори не осъзнаваха, че са разделени на четири вида, а през последните години започнахме да научаваме всички тези готини факти за тях.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град