зоокът

Начало | зоокът | На тях също им е топло: направете поилка за диви птици, забавно е и интересно!

На тях също им е топло: направете поилка за диви птици, забавно е и интересно!

Аз детето | 2023-07-12

На тях също им е топло: направете поилка за диви птици, забавно е и интересно!

Птиците се нуждаят от вода за пиене и къпане. Водата е особено важна през зимата, когато естествените източници могат да замръзнат, но също така и в сухото, горещо лято, когато понякога е трудно да се намери достъпна вода. Птиците нямат потни жлези, така че се нуждаят от по-малко вода от бозайниците. Те обаче губят вода при дишането и я отделят с екскрементите. Много от насекомоядните птици набавят водата от храната си. Птиците, хранещи се със сухи семена, се нуждаят от редовен прием на вода (поне два пъти дневно), пишат от БДЗП.

Как птиците пият вода?

Водата е достъпна за дребните птици в плитчините на различни водоеми. Те също могат да пият вода и от капчиците, които се образуват по листата на растенията. Тази вода е особено важна за птиците, обитатели на горите. Лястовиците и бързолетите пък, се спускат близо до повърхността на някой водоем и загребват бързо капчици вода, докато все още са в полет. Много впечатляващо!

Вода за къпане

Водата за къпане е също толкова важна за птиците, както и водата за пиене. Птиците се къпят дори и през зимата. За тях е от съществено значение да поддържат перата си в добро състояние – овлажнени и чисти. Именно при къпането мръсотията пада по-лесно от перата. След престой във водата птиците много внимателно пренареждат перата си и разнасят с човката защитен мазен слой, който се произвежда от специална жлеза. Така оперението им става водоустойчиво и под перата се задържа топъл слой въздух, който действа като изолация и запазва топлината на тялото.

Вода за птиците в градината

Най-лесно е да сложите къпалня за птици в градината или двора, или да изкопаете малко плитко езерце. Добрата баня за птици трябва да е здрава и стабилна и да позволява лесна смяна на водата и почистване.

Най-важните изисквания към банята за птици:

  • дъното да бъде полегато, с постепенно скосяване от 2,5 – 10 см, това позволява всеки вид да се къпе на идеалната за него дълбочина;
  • повърхността да бъде грапава – така птиците ще могат да се захващат с нокти.

Лесни идеи за баня за птици:

  • голяма подложка за саксия, в която поставете камък в средата; на него птиците ще могат да кацат;
  • обърнат капак от кофа, вкопан в земята. Ако капакът е гладък и хлъзгав, поставете тънък слой чакъл на дъното и малък плосък камък в средата; така ще е по-комфортно за птиците да кацат и да пият вода;
  • по-дълбок глинен съд;
  • готова баня за птици.

Как да поддържате водата в банята за птици чиста?

Поддържането на водата в банята за птици чиста предотвратява разпространението на болести сред птиците. Затова редовно, поне веднъж седмично, почиствайте банята за птици от водорасли, натрупали се екскременти и други мръсотии, донесени от птиците. Задължително използвайте ръкавици, за да предпазите себе си. За почистване на банята може да използвате всеки домакински препарат, който да разредите с достатъчно вода. Не забравяйте добре да изплакнете банята за птици, преди отново да я върнете в градината.

Как да предпазите водата за птиците от замръзване?

Птиците трябва да пият вода редовно, независимо дали времето е горещо или студено.

През зимата, когато температурите са ниски и естествените водоеми замръзнат, водата за птиците в нашите градини става още по-важна за тях. Наистина не е лесно да се поддържа водата за птиците незамръзнала, но все пак може да се опита. Ето няколко трика:

поставете лека топка във водата. Тя ще бъде премествана дори от лек ветрец и така ще предпазва водата от замръзване;

Доливайте с гореща вода, за да разтопите образувалия се лед;

Употребата на химични препарати за размразяване на водата е забранена!

Безопасност за птиците на първо място

Докато птиците пият вода или се къпят са уязвими и могат да станат лесна жертва на котки и кучета. Поставянето на банята за птици в близост до храсти и дървета ще позволи на птиците да се крият, да кацат и да се почистват. Ако храстите са бодливи, това ще държи котките настрана.

В периодите на засушаване птиците прибягват до бидони или корита с вода, в които много от тях се давят, за съжаление. Ако няма как да затворите подобни съдове, може да пуснете на повърхността парче дъска, на което птиците да кацат, за да пият вода.

Вижте още:



Коментари
1 коментар

Силвия , 16 г.,

Публикувано на 11.08.2022

Много обичам птиците,без тях природата би била скучна и сива,трябва да им помогнем да оцелеят и да ни радват със своите песни.Благодаря за добрите идеи и полезната информация!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град