зоокът

Начало | зоокът | Първи признаци на есента: щъркелите отлитат на юг

Първи признаци на есента: щъркелите отлитат на юг

Аз детето | 2023-08-22

Първи признаци на есента: щъркелите отлитат на юг

Искате ли да се насладите на една прекрасна гледка? Виждали ли сте големи птици, които се вият в небето, изчаквайки всички от ятото да се съберат, за да могат да отлетят по пътя си? Е, това са щъркелите. Те са красиви и интересни, така че ако сте на море или някъде където няма много сгради поглеждайте понякога в небето, защото щъркелите започнаха да отлитат на юг. За традиционната им по това време на годината миграция съобщават природозащитници от център „Пода“ в Бургас. Оттам припомнят, че в района на морския град организацията на огромните ята бели птици обикновено става през август.

Близо 240 хиляди птици прелитат всяка година над нашето Черноморие. Красивите птици изминават хиляди километри с добре отработена техника на летене. Вместо уморително да махат с криле, те се оставят да бъдат издигани и носени от топлите въздушни маси. Подобен е принципът на летене на парапланерите, издигани нагоре от така наречените „термики“. Щъркелите използват именно тези термики и летят по 8-9 часа в топлата част на денонощието. След това ятата кацат и изчакват следващия ден.

„Прелетът на белия щъркел започва в началото на август и продължава целия месец. Общо през страната ще преминат около 240 до 400 хиляди щъркела. Ще стигнат чак до Южна Африка. Ще стоят там няколко седмици и ще се върнат обратно. Проучванията показват, че на 26 август най-много щъркели напускат страната ни. От 100 до 150 остават у нас, защото няма да издържат прелета“, обясни пред Нова телевизия д-р Петър Янков, експерт ПЗЦ „Пода – Бургас.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град