важните неща

Начало | важните неща | Какво да правим и какво да не правим, когато срещнем непознато куче

Какво да правим и какво да не правим, когато срещнем непознато куче

Аз детето | 2019-04-25

Какво да правим и какво да не правим, когато срещнем непознато куче

Харесвате ли кучетата? С повечето деца е така! Те могат да бъдат много красиви, пухкави, забавни и дружелюбни. Няма нищо по-хубаво от това да погалиш някое малко или голямо сладко куче. Но... при четириногите ни приятели има и едно голямо НО... въпреки че много кучета са приятелски настроени, някои не са свикнали да са около деца. Или около непознати хора. Освен това в природата на почти всички кучета е заложено да защитават територията си или стопаните си на всяка цена. Поради тази причина често кучетата виждат опасност във всеки непознат, независимо че не им мислите нищо лошо. И могат да ви нападнат внезапно без предупреждение. Ето защо е много важно да се отнасяме с уважение към непознатите кучета.

Ето затова сега ви съветваме да прочетете какво да правите и какво да не правите, когато на пътя ви се изпречи куче или пък вие много искате да общувате с него!

Винаги се приближавайте към кучето бавно, без да викате и без резки движения. Така кучето ще се чувства в безопасност.

Никога не тичайте към непознато куче, това за него ще е първия сигнал за опасност.

Когато се приближите, оставете кучето да подуши въздуха около вас и ръката ви преди да го галите или каквото и да правите друго. За тях душенето е най-важния начин да се уверят, че всичко е наред.

Никога не гледайте животното право в очите без да мигате! За повечето хищници (животни, които ядат месо) това е знак на предизвикателство за саморазправа по някакъв начин.

След като кучето изглежда спокойно и маха с опашка можете леко и внимателно да го погалите по раменете или гърба. Избягвайте обаче да го пипате по врата или лицето – не им е приятно. Дори и когато стопаните го правят повечето пъти не им е приятно, но тях не нападат, защото са им стопани.

Не викайте силно около кучетата, силните викове ги разстройват и ги правят агресивни.

Ако непознато куче се приближава към вас застанете спокойно и мирно. Ако сте прекалено уплашени или то започне да ви лае просто се отдалечете бавно и спокойно.

Не тичайте! Това ще накара кучето да ви преследва, защото според инстинктите му щом бързате толкова да избягате от него, значи наистина има нещо нередно във вас.

Винаги внимавайте около кучетата, дори и около тези, които познавате добре. Те все пак са животни и понякога имат необясними за нас инстинкти.

Никога не закачайте куче, което спи или яде. И никога не му взимайте храната или играчките.

Не се опитвайте да гушкате кучета или да ги целувате. Те не обичат това!

Кучетата обичат да бъдат галени зад ушите, по гърба или да бъдат леко чесани по корема, но само ако самите те легнат по гръб пред вас.

Внимавайте, когато се опитвате да гушкате и галите малки кученца. Те са много сладки и дружелюбни и при всички положения ще ви харесат, но майка им ги пази на всяка цена. Затова се опитайте да контактувате с тях само в нейно присъствие и то първо след като я оставите да ви подуши и само ако тя ви разреши. Ако маха с опашка или леко се отдалечава от кученцата си – това показва, че ви има доверие.

Никога не се приближавайте и не посягайте да галите кучета преди да попитате собственика им. Той трябва да ви разреши, защото най-добре познава характера на своето куче. Освен това, когато го правите той трябва да е близо до домашния си любимец. Това ще подскаже на животното, че щом той ви се доверява, значи и то може да го направи.

Прочетете и още интересни и полезни неща за най-добрия приятел на човека:
Четири изненадващи действия, с които кучето казва „Обичам те!“
14 неща, които кучето ви иска да каже, но не може и ние ще го заместим
Плодовете, които са строго разрешени за вашето куче
Вкусни лакомства за щастливо кучеКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град