зоокът

Начало | зоокът | Кокалите, които не са подходящи за вашето куче

Кокалите, които не са подходящи за вашето куче

Аз детето | 2023-06-13

Кокалите, които не са подходящи за вашето куче

Никога не давайте на вашето куче пилешки кости. Ако имате кученце, вероятно сте чували този съвет. Но какво ще кажете за костите от пържоли или други видове месо? И ако сте чували, че не трябва да давате изобщо каквито и да е кокали на кучетата, може би се чудите защо магазините за домашни любимци и понякога месарниците изобщо ги продават.

Ето няколко съвета от ветеринарите за кокалите и кучетата!

Никога не давайте на куче сварен кокал

Костите не са просто твърди малки неща; те включват минерално съдържание, но също така и други компоненти, които им придават здравина и в малка степен еластичност. Когато готвим костите, те се разпадат и стават крехки. Ето защо готвенето прави костите по-вероятно да се счупят на трески или парчета, когато се дъвчат. Тези парчета могат да наранят червата, гърлото или устата на кучето. Това важи независимо от размера или вида на костите – проблемът не е само в пилешките кости.

Варените кости, които не трябва да давате на кучето си, включват:

  • Пилешки кости
  • Пуешки кости
  • Телешки кости (например от пържола)
  • Свински кости, включително ребра
  • Честно казано: всякакви варени кости

Нараняванията от кости могат да включват порязвания в устата или другаде в храносмилателната система, запушване на храносмилателния тракт при поглъщане на големи парчета и задушаване. Костите или парчетата от кости могат да заседнат в стомаха, причинявайки повръщане. В някои случаи парчета кост могат да пробият храносмилателния тракт и да доведат до перитонит. Нищо от това няма да е забавно за вас или вашето куче.

Костите, продавани като лакомства, могат да бъдат рискови

Ветеринари предупреждават, че „лакомства с кости“, които са пушени или печени и които се продават като лакомства за кучета също не са съвсем безопасни, поради причините, които вече изброихме. Все още искате да дадете на вашето куче животинска част за дъвчене? Опитайте тези по-меки алтернативи без кости, опитайте свински уши и всякакви подобни изсушени меса и части от животни, без кости, които също се продават в зоомагазините. Понякога за стопаните изглеждат гадни, но кучетата ги обичат.

Суровите кокали са по-безопасни, с предупреждения

Големите, необработени кости обикновено няма да се счупят така, както става с варените, така че на теория те са по-безопасни. Но те също могат да причинят проблеми. Може би мислите, че кучето ви не би трябвало да може да счупи суров кокал на парчета, но понякога някое по-решително куче може да успее да го направи. Ако дадете на кучето си сурова кост, вземете такава, която е голяма поне колкото главата им, и ги наглеждайте докато се борят с нея. Също така е важно да запомните, че суровата кост всъщност е покрита със сурово месо. Това означава, че може да носи патогени като E. coli или Salmonella. Дори и в крайна сметка да не разболеят кучето ви, те пак могат да се разпространяват из къщата и да представляват риск за хората – особено за децата. Американският киноложки клуб препоръчва да давате кокала на вашето куче само за около 15 минути, след което да го поставите в хладилника за следващия път. Изхвърлете костта след три до четири дни.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град