Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Как да спасите телефона от прегряване

Как да спасите телефона от прегряване

Аз детето | 2023-08-11

Как да спасите телефона от прегряване

Доста горещо беше тези дни, нали? Като излезете навън, сякаш сте до някакъв огън, от който няма отърваване, където и да отидете. Толкова е топло, че не ви се говори, не ви се мърда и просто искате да отидете някъде на хладно. Е, същото нещо се случва и с вашия iPhone или Android, когато гледате твърде дълго клипчета, правите излъчване на живо и го зареждате в един и същи момент или играете на твърде натоварващи игри. Ако вашият смартфон се нагрее твърде много, няма как да можете да го използвате повече. Въпреки че не можете да дадете на телефона си студена лимонада, за да се охлади, можете да го предпазите от прегряване, ако сте внимателни.

Защо смартфоните се нагряват?

Вашият смартфон, както всички компютри, генерира топлина, докато работи. Това обикновено не е проблем. Проблемът идва, когато има твърде много топлина. За да избегне повреда на вътрешните компоненти на вашето устройство, системата е проектирана да предприеме мерки при прегряване, за да се охлади. Това включва намаляване на максималната яркост на дисплея (поради което виждате, че телефонът ви започва да потъмнява, когато прегрява); забавяне на процесора, така че телефонът ви започва да работи по-бавно; и ако нищо не помогне, тогава да се изключи. В този случай ще видите съобщение, което ви предупреждава, че телефонът ви е твърде горещ и трябва да се охлади, преди да можете да продължите да го използвате.

Тъй като във телефона ви има вградена система против прегряване, не е нужно да се тревожите за проблеми с прегряването, водещи до нещо катастрофално, като експлодираща батерия. Но честото прегряване е досадно и не е нормално. Нека разгледаме някои ситуации, при които телефонът ви може да прегрее и какво можете да направите по въпроса.

Поставете телефона на сянка

Една от най-често срещаните причини телефонът ви да се нагрява е същата причина, поради която се нагрявате, докато лежите на плажа: слънцето. Пряката слънчева светлина е ужасна за управлението на температурата на вашия телефон. Черното огледало, което е дисплеят на вашия телефон, поема цялата тази пряка слънчева светлина и бързо се нагрява. Цялото устройство става горещо на допир, дисплеят става много тъмен и много скоро операционната система ще се изключи. Единственото решение тук е просто да не използвате телефона си на пряка слънчева светлина или дори в гореща среда. Ако сте в ситуация на прегряване, поставете телефона си на сянка.

Известен факт: Повечето телефони са проектирани да функционират правилно в среда от 5 до 30 градуса.

Внимавайте къде поставяте телефона си, когато го зареждате

Когато зареждате телефона си, не трябва да го правите просто така. Включването на телефона ви в захранването също генерира топлина. Обикновено тази топлина не е достатъчна, за да прегрее телефона ви; това се превръща в проблем, само когато го съчетаете с други фактори, като например къде го зареждате. Не придобивайте навик телефонът да се зарежда, докато сте например под одеяла или други меки материали. Тези тъкани могат да позволят топлината да се натрупа във вашето устройство, точно както го правят за вас. Вместо това устройството трябва да е на равна, хладна повърхност, като маса или плот. Този материал ще позволи на топлината от зареждането да се разсейва много по-лесно.

Използвайте подходящото зарядно за вашето устройство

Зарядното устройство, което използвате за телефона си, също има значение. Понякога включваме устройствата си в който и да е наличен порт, но това в крайна сметка може да нагрее телефона ви твърде много. Помислете за това: Някои телефони имат по-големи батерии, които изискват повече енергия за зареждане, отколкото, да речем, iPhone SE. Ако включвате тези типове устройства в захранващи адаптери с малка мощност (помислете за 5W захранващите адаптери на Apple), зареждането на батерията ще отнеме много повече време, отколкото би трябвало. Ако телефонът се опитва да направи нещо интензивно, докато се зарежда, това ще генерира много топлина. От друга страна, зарядното устройство, което изглежда подходящо, може да създава проблеми. Ако вашето устройство може да се зарежда бързо, това ще загрее батерията много по-бързо от традиционното зарядно устройство. В този случай може да обмислите намаляване на размера на вашия захранващ адаптер, ако е достатъчен за вашето устройство. Консултирайте се с производителя на телефона, за да разберете за каква мощност е предназначена батерията му.

Намалете за малко приложенията

Вътрешните компоненти на вашия телефон генерират топлина, докато работят. А какво кара тези компоненти да работят по-усилено? Ако отделяте сериозни часове в графично интензивна игра или предавате на живо от камерата на телефона си, тези задачи могат да вдигнат температурата доста бързо, особено ако зареждате телефона си, докато го правите. Ако нещата ви се струват твърде наложителни и можете да си го позволите, дайте на телефона си кратка почивка от енергоемките приложения. Трябва също така да проверите настройките за използване на батерията на телефона си, за да видите дали някои приложения претоварват телефона ви във фонов режим. Ако има такива и не е необходимо да работят, изключете използването им на заден план.

Не оставяйте телефона включен в джоба си

Този съвет е лесен за разбиране, но може да бъде труден за следване. Повечето от нас нямат намерение да се разхождат с включен телефон в джобовете ни, но това се случва през цялото време. Може би случайно сме активирали камерата от заключения екран или сме си помислили, че сме поставили телефона в спящ режим, когато наистина не сме го направили. Във всеки случай, ако телефонът ви е активен, особено ако прави нещо интензивно, той ще се нагрее в джоба ви. Това е същият принцип като да не оставяте телефона си да се зарежда под одеяло: в тъканта на джоба ви топлината няма къде да отиде.

Внимавайте за калъфа

Калъфът на вашия смартфон може също да задържа топлина. Ако често се сблъсквате с прегряване и имате проблеми с решението, помислете за смяна на калъфа с нещо, което се справя по-добре с топлината (силиконът или пластмасата са по-добри от плат например). Още по-добре, за да отстраните наистина неизправностите, използвайте телефона си без калъф за известно време, за да видите дали ще спре да се нагрява толкова много. Просто бъдете особено внимателни с него по очевидни причини.

Изключете телефона си

Ако телефонът ви все пак наистина според вас прегрява и друго не помага, изключете всичко. Това ще позволи на устройството да затвори всички интензивни процеси или функции, които го карат да се нагрява и ще позволи на топлината да напусне устройството по-бързо, отколкото ако все още е включено. Просто му дайте минута да се охлади, преди да го стартирате отново.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град