География

Начало | География | Страховитият и интересен вулкан Етна

Страховитият и интересен вулкан Етна

Аз детето | 2022-02-23

Страховитият и интересен вулкан Етна

Вулканите са едни от най-мощните творения на природата, това не може да отрече никой, който дори само на картинка е виждал тяхната огнева мощ. Тези земни образувания по същество са просто отвори на повърхността от които излизат разтопени скали, отломки и газове от вътрешността на планетата Земя. Когато дебел слой магма и големи количества газ се натрупват под повърхността на земята, изригванията са експлозивни, горещи и носещи навсякъде във въздуха скали и пепел. Това е, което ни впечатлява и плаши едновременно. Такова голямо изригване може да бъде изключително опасно за хората, живеещи в близост до вулкан. Потоци от изгаряща лава, с температура около 1250 градуса по Целзий могат да залеят всичко по пътя си, включително цели села и градове. Пепелта и газовете пък могат да направят така, че да не се вижда абсолютно нищо – все едно си приложил някаква магия, всичко около теб е черно. Учените смятат, че повече от 260 000 души са загинали през последните 300 години заради вулканичните изригвания. Но по-впечатляващото е, че повече от половината от тях просто са искали да видят лавата и вулкана отблизо и затова не са успели да избягат навреме. Освен това в момента нашата планета е дом на около 1900 активни вулкана. Разбира се това не значи, че на всеки пет минути някъде се случва картината, която ви описахме – повечето активни вулкани в действителност са просто интересни да се видят, защото те изпускат напрежението си малко по малко и не са опасни.

Това прави и най-големият вулкан в Европа, наречен Етна. Етна, величественият вулкан, извисяващ се над брега на остров Сицилия, е най-впечатляващата природна забележителност на острова – страховитият му силует се вижда от голямо разстояние. Вулканът е и най-големият активен вулкан на континента Европа. Всяка година тук идват не само многобройни туристи, но и учени и изследователи. Висок е около 3380 метра и противно на всеобщото мнение сицилианците обичат своя вулкан. Повече от 25% от населението на Сицилия живее на склоновете на Етна и той е основният източник на приходи за острова – от селско стопанство (поради богатата си вулканична почва) и от туризъм. И наистина, защо да се страхуват от него? Етна изригва периодично, което изобщо не е странно, така хората знаят точно кога да очакват изригването. Най-важното е, че и това означава, че е малка вероятността да има толкова мощно изригване. Да, Етна пуши винаги, но точно това е интересното, а обикновено това е бял дим, от изпарения на вода и газове. Точно това привлича и милиони туристи в Сицилия всяка година! Как иначе ще можеш да видиш вулкан отблизо?

По време на последното изригване на този иначе величествен вулкан, лавата се е движела толкова бавно, че всеки буквално е могъл да избяга от нея дори като просто ходи по-бързо. Ето защо Етна е любимият вулкан на всички хора – той е огромен, красив и страшен, като истински вулкан, но може да бъде видян и отблизо.

Първото исторически доказано бълване на лава от Етна се е състояло около 1226 година преди новата ера. То е било толкова впечатляващо, че е оставило засенчено небето на тогавашния Рим дни наред. Никой не би си представил, че на такова място може да има нещо друго освен лава, но това изобщо не е така. По склоновете на огромния вулкан растат палми, кактуси, агаве и дори овощни дървета засадени от хората. Освен това има и редки видове, които се срещат само там.

Интересно е да знаете, че Етна се споменава дори и в гръцката митология, според която по време на битката между боговете и титаните, Атина успяла да рани Енцелад, безсмъртния и най-страховит от гигантите, с копието си и да го затвори под земята на остров Сицилия. Казва се, че вулканичните изригвания на Етна всъщност са дъхът на Енцелад.

Сега вече сте готови за една екскурзия до вулкана Етна, знаете най-важното за него. До около 1900 м височина води асфалтиран път и има паркинги и постройки. След това до височина 2500 м има кабинков лифт. През зимата за скиорите работят още няколко лифта.

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Как изригват вулканите
Усмивката на един вулкан
Националният парк на Хаваите – дом на най-величествените и огромни вулкани



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град