География

Начало | География | Необяснимото чудо на природата наречено Памуккале 

Необяснимото чудо на природата наречено Памуккале 

Аз детето | 2021-07-13

Необяснимото чудо на природата наречено Памуккале 

Какво е това Памуккале?“ този въпрос задават много туристи, които отиват на почивка в Турция. Местните жители са нарекли това чудо на природата „Замъкът от памук“, на турски Памук кале. Това всъщност е малка местност (нарича се и плато, равнина) разположена в централната част на страната, която всяка година привлича хиляди туристи с приликата си с памучно поле. Да си признаем на нас ни прилича и на облаци. Много облаци, които са слезли от небето и са решили, че тук е мястото, на което ще останат. Но какво всъщност е това чудо – памук, облаци, замък от сняг, който никога не се топи, или замръзнал водопад, или нещо още по-интересно?

Преди стотици хиляди години разрушителни земетресения тресели територията на която днес се намира съвременна Мала Азия. Скалите, които сега са част от съвременното чудо Памуккале, се размествали и повдигали, заради всички тези земетресения или по-точно всички тези земетресения са се случвали, заради разместването и така осигурили път на множество подземни води да извират на повърхността. В продължение на още хиляди години, горещата около 37 градуса вода, богата на калциеви соли, извира от земята през четири извора. Когато се охлажда, калциевите соли се отлагат и така са се формирали белите варовикови тераси. Водата изтича от изворите по планинските склонове, минавайки през естествени и създадени от хората канали, като следва естествените природни контури на терена на високото плато. Понеже този процес е продължавал с години, водата е образувала своеобразни стъпала при стичането си надолу. Всяко едно от тях прилича на малък водопад, зад който блести миниатюрен басейн. Заради високото съдържание на калций са се образували и множество сталактити, които също са част от изумителния декор на бялата каскада. Някои от терасите на Памуккале са плитки, други с дълбочина до 1,5 м.

Памуккале е признато за едно от чудесата на света и от ЮНЕСКО, защото организацията го е включила в Списъка на световното културно и природно наследство. Това място обаче се признава и в още по-древни писания и летописи на древни историци и географи. Според древни поверия се смята още, че водата на Памуккале дава красота и младост. Според древна легенда в този край някога живяла девойка, която била много бедна и не блестяла с красота. Никой не искал да я вземе за жена и затова девойката решила да сложи край на живота си, хвърляйки се от една от терасите на Памуккале. Така момичето се качило на най-високата тераса и скочило долу, но паднало в средата на един басейн. Водата спасила девойката и я направила изключително красива. В това време край басейна минал, връщайки се от лов, синът на покровителя на град Денизли, който видял изгубилата съзнание красива девойка. Целебните води на Памуккале били преобразили лицето на момичето. Поразен от красотата ѝ, той я взел със себе си в палата на баща си и по-късно, когато тя оздравяла, се оженил за нея. Легендите разказват още, че в древността, близо до горещите водоизточници, били издигнати храмове. Заради целебните свойства на водата някога хората от Памуккале се прекланяли пред боговете Аполон, Асклепий и Хигиена.

В непосредствена близост до Памуккале в края на втори век преди новата ера династията на Аталидите – владетелите на Пергамон, са създали в близост до топлите минерални извори древния град Хиераполис, който е с огромно историческо значение. Останките от различни исторически периоди и култури го превръщат във важен археологически център. Най-забележителните останки от сгради в него са Театърът, Храмът на Аполон, Римските бани, Некрополът и различни саркофази. Минералната вода, която извира от земята и до ден-днешен се използва широко за лечението на различни заболявания. Освен това през последните 70 години в местността неуморно биват правени различни археологически разкопки, които водят до изненадващи открития и хвърлят още повече светлина и невероятни факти върху историята на древния град. Така например са открити базилика, пещера, за която се смята, че е пътят към подземния свят и още много. Смята се, че основателят на древния град Хиераполис е бил крал Бергама Еуменес II.

В разцвета на елинистичния му период градът се превръща в един от важните културни центрове, но по-късно попада във владенията на Римската империя. През 17 година от новата ера, в епохата на Тиберий, и в 69 от новата ера, в епохата на Нерон, Хиераполис бил разтърсен от две огромни земетресения, които буквално го изтрили от лицето на земята, след което той отново бил възроден.

Местните наричат Памуккале „Осмото чудо на света“ и всеки, станал свидетел на тази гледка, несъмнено може да се съгласи с това твърдение. Едва ли има друго място в света, което може да бъде сравнено с подобните на памук скали, оформили примамливите терасовидно разположени езерца.

Вижте още:
Гранд Каньон – гордостта и величието на Аризона
Най-впечатляващите пещери в света
Мадарският конник – символът на България



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град