География

Начало | География | Що за държава е Скандинавия?

Що за държава е Скандинавия?

Мирела Любенова | 2022-12-13

Що за държава е Скандинавия?

Фиорди и северно сияние! Кое е първото нещо за което се сещате, когато чуете тези думи? Много от вас със сигурност си мислят за красота и магия, лед, сняг и студ! После сигурно ще се сетите и за Норвегия или Швеция. Знаете ли обаче какво би станало ако попитате някой възрастен откъде идва северното сияние. По всяка вероятност ще ви каже Скандинавия! Ако вие продължите обаче с въпросите и го попитате що за държава е Скандинавия, трудно ще ви отговори, но пък вие можете да му кажете, защото вече ще сте прочели това и ще знаете! ;-) Така че хайде да научим нещо интересно!

Всъщност Скандинавия въобще не е държава! Това е просто регион, какъвто е и нашият Балкански полуостров. Скандинавия е част от Северна Европа, която има общо историческо, културно и езиково германско наследство. Тази област включва съвременните държави Дания, Норвегия и Швеция. Скандинавия е културно понятие, което често се бърка със сходно географско понятие: Скандинавски полуостров. Скандинавският полуостров се състои съвременните страни Норвегия, Швеция и Финландия. Учените смятат, че Скандинавският полуостров е най-големият полуостров в Европа, с дължина около 1 850 километра. Финландия, макар и част от Скандинавския полуостров, обикновено не се счита за скандинавска страна. Въпреки близостта си до Швеция и Норвегия, тя не споделя същото германско културно и езиково наследство като тези страни.

Понякога скандинавските страни са групирани с Финландия и Исландия и се наричат северни страни. Това е и географско понятие, което признава подобно местоположение и климат в тези страни. Скандинавските езици – датски, норвежки и шведски – са подобни и могат да бъдат разбрани с малко обучение от хора във всяка от скандинавските страни. Финландският език е съвсем несвързан със скандинавските езици, което допълнително обяснява защо Финландия обикновено не се смята за скандинавска.

Скандинавският народ е наследник на стари германски племена, които се местят в района от Северна Германия. Тези племена говорели един стар германски език, който днес се нарича старонорвежки. Въпреки че скандинавските страни споделят общо наследство, Дания, Норвегия и Швеция са доста различни от географска гледна точка. От фиордите на Норвегия до равнините на Дания и швейцарските архипелази, земите на Скандинавия заемат много форми. Повечето хора живеят в по-топлите, южните райони на тези страни. Северните части на Норвегия и Швеция обаче се приближават до Арктическия кръг и могат да бъдат доста студени. В днешна Скандинавия можете да намерите и топли, привлекателни брегове и студена, твърда тундра!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град