География

Начало | География | Националният парк на Хаваите – дом на най-величествените и огромни вулкани

Националният парк на Хаваите – дом на най-величествените и огромни вулкани

Аз детето | 2020-01-10

Националният парк на Хаваите – дом на най-величествените и огромни вулкани

Представете си място, от което почти непрекъснато се издигат горещи газове от огромен вулканичен кратер, има цяло езеро от лава, както и цялото място е покрито с пустини от черна лава и гъсти тропически гори. Звучи интересно, страшно и опасно. Но това всъщност не е място от някоя приказка за велики герои или фантастичен филм. Това място е съвсем реално и дори го посещават туристи. Големият остров – така се нарича то и всъщност е национален парк, част от изключителния 4000-километров Хавайски архипелаг. Той е най-големият остров в Тихия океан. Тук се намират пет вулкана (включително Килауеа и Мауна Лоа, два от най-активните в света) и са представени единадесетте от тринадесетте основни климатични типа на планетата – ако искате, можете да карате ски и сърф в един и същи ден.

150 км дълъг и 122 км широк, Големият остров е наистина голям – двойно спрямо останалите острови, взети заедно, с около 400 км обиколни пътища, които се изминават за седем часа. Крал Камехамеха Велики е роден тук през 1758 г., обединявайки островното кралство между 1785 и 1810 г. и канейки чужди търговци да се заселят на островите; днес кралете на търговията идват да играят голф на игрищата от световна класа, прочути заради тяхната красота. От плажа с черен пясък при нейното устие тучната долина Вайпио се разпростира на 10 км между обрасли с гъсти джунгли стени, които достигат почти километър и половина височина. Някога смятана за свещената „Долина на кралете“, нейните хладни реки, стръмни водопади и диви коне подсилват усещането, че това е долината, която времето е забравило. Националният парк „Вулканите на Хаваи“ е едно от малкото места почти незасегнати от човешката дейност и развитие и затова там е най-доброто място за наблюдение на вулканичната дейност и еволюцията на екологичната система на земята.

Идеята това място да си остане такова още дълги години и да можем да запазим поне едно кътче такова каквото е и както природата го създава е дошла още в началото на миналия век. Така през 1916 година двата вулкана Килауеа и Мауна Лоа са обявени за национален парк, заедно със земята около тях, а през 1980 година за биосферен резерват и са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Макар и доста рискови за наблюдение, действащите вулкани са едно от най-вълнуващите чудеса на природата. Целият архипелаг Хаваи е съставен от острови с вулканичен произход, които са разположени на тихоокеанската тектонска плоча. Тя бавно се измества в посока североизток с около 2 до 8 см. годишно. Въпреки че повечето острови от архипелага са на възраст от над 70 млн. години, остров Хаваи е само на около 2 млн. години. Под земната му кора има устойчиви зони с изключително висока температура, от които към земната мантия непрекъснато се издига магма. В случая на остров Хавай тихоокеанската тектонска плоча се приплъзва, с което се достига до изригване на неравномерни периоди от време.

Разбира се вулканите не са единственото ценно в парка. Колкото и невероятно да звучи има животни, които са избрали именно тази част за свой мил и уютен дом. Районът около вулканите е дом на интересни и особени животни като гъската „нене“, месоядни гъсеници и така наречения „усмихнат“ паяк. Почти 90% от фауната на Хавайските острови е съставена от местни видове, което означава, че се срещат само и единствено там. Освен с богатството на растителни и животински видове, национален парк „Вулканите на Хаваи“ може да предложи на своите посетители и уникални скални „рисунки“, които са се получили в резултат на течащата лава.

Най-забележителното в парка обаче е, че това е единственото място, от което можете безопасно и сравнително отблизо да видите как изригва вулкан на живо. Туристите могат да наблюдават вулканичната активност на Килауеа от сигурна платформа издигната точно над кратера на най-големия вулкан, а също така в допълнение могат да се разходят по специално обработени и направени пътеки от изстинала лава.

Сигурни сме, че усещането е невероятно и едно от най-впечатляващите на планетата и се надяваме един ден да можете да посетите парка и да ни разкажете още интересни неща от личен опит!

Снимки: Hawai`i Volcanoes National Park/facebook

Вижте още:
Йелоустоун – първият национален парк
Национален парк „Рила“ – един от трите най-големи национални парка на България
Гордостта на Калифорния е националният парк Йосемити



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град