География

Начало | География | 4 удивителни неща за Антарктида, които няма да съжалявате, че сте прочели

4 удивителни неща за Антарктида, които няма да съжалявате, че сте прочели

Аз детето | 2021-12-10

4 удивителни неща за Антарктида, които няма да съжалявате, че сте прочели

Антарктида, открита преди 200 години, все още не е напълно проучена. Най-ниските температури на земята, айсберги с размерите на градове, древни бактерии, замръзнали в лед – и това са само много малка част от интересните неща, които този континент крие в себе си. Ако искате да научите повече за тях, четете надолу! Няма да съжалявате!

В Антарктида има метеоритен кратер...

Намира се под ледена покривка в района на Земята Уилкс. През 1958-1960 г., по време на геоложки проучвания на това място, учените откриват гравитационни аномалии и след това установяват, че приблизителната площ на възникване на тези аномалии има формата на кръг с диаметър около 240 километра. По-късно изследователите стигат до заключението, че подобно гравитационно несъответствие е подобно на това, което се случва в близост до големи метеоритни кратери, а допълнителни изследвания показват, че диаметърът на кратера достига 480 километра. Смята се, че преди около 250 милиона години в този район е паднал метеорит с диаметър около 50 километра. Според една хипотеза, прахът, вдигнат по време на падането и експлозията, е довел до векове на охлаждане и смъртта на по-голямата част от флората и фауната от онова време.

... и действащ вулкан

Знаем, че звучи удивително на такова студено място да има вулкан, но е така. При това той е един от най-активните на нашата планета. Нарича се Еребус и е висок 3794 метра. За първи път експедиция, водена от изследователя Ърнест Шакълтън, достига върха на вулкана през 1908 г. След това учените изследват и трите кратера, най-големият от които е с диаметър 805 метра и дълбочина 274 метра. Лава, огън и дим изригват от няколко дупки на вулкана, а на дъното има езеро от лава, което все още не е замръзнало – това е рядко явление. Но вулканът Еребус не е единственият на континента. Не толкова отдавна учените откриха хребет, скрит под леда, в който има 91 вулкана.

Тук се виждат седефени облаци

Понякога небето в Антарктида е покрито с невероятно красиви облаци, които могат да блестят в различни цветове – затова се наричат седефени. Този ефект се създава поради иризацията – това е оптичен феномен, при който облакът изглежда оцветен в нюанси на зелено и розово. Една от предпоставките за появата на такива облаци е необичайно ниската температура от около -78°C, така че те обикновено се появяват в най-студените части на планетата.

Не, не целият континент е покрит с лед

Каква картина си представяте при споменаването на този континент? Може би безкрайна ледена пустиня, където има само сняг и лед. Това е най-вече вярно, но има и сухи долини на Макмърдо. Това е огромна безснежна територия, където слънцето винаги грее, а дъжд и сняг не са валяли от много милиони години. Температурата тук рядко се повишава до 0 ºС - през лятото средно -14 ºС. И валежите не падат поради силни ветрове до 320 км/ч – те карат влагата да се изпари, така че в долините на Макмърдо няма сняг или лед.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град