забавна наука

Начало | забавна наука | Усмивката на един вулкан

Усмивката на един вулкан

Аз детето | 2016-08-15

Усмивката на един вулкан

На Хаваите дори и вулканите се усмихват. Оператор засне един от тях, в момент, в който се „усмихва“. Няма шега, няма измама! Рядко се случва страшно природно бедствие да ви се усмихне преди да ви връхлети, но ето, че вулканите могат дори и това. Те от хиляди години едновременно плашат и привличат хората със самото си присъствие тук и биват изучавани и точно, когато решиш, че знаеш всичко за него.. хоп, той ти се усмихва горещо, в буквалния смисъл.

Хавайският вулкан Килауеа е един от най-необикновените на планетата. През последните 30 години не е спирал да изригва, а съвсем наскоро в кратера му се е появила „усмивка“ от лава. Килауеа е висок 1247 метра. Намира се на Големия остров в Хавайския архипелаг. Последното му изригване започва на 3 януари 1983 година и продължава и досега. След поредната активна фаза през май 2016 година, изхвърлената на повърхността лава започва бавно да се стича към крайбрежието. През юли лавата достига до водите на океана и започва да се излива. Срещата на двете стихии създава сюрреалистичен пейзаж, на чийто фон мнозина туристи не пропускат възможността да се снимат.

Според хавайската митология Килауеа е мястото, където живее Пеле – богинята на вулканите. Името ѝ дава наименование и на някои лавови образувания, наричани „сълзите на Пеле“. Това са малки фрагменти лава, които се охлаждат бързо във въздуха и придобиват формата на капки. „Косите на Пеле“ пък са бързо охладени от вятъра пръски лава.

Ако се съди по уникалната снимка, лавата в кратера на вулкана е приела формата, която свързваме с усмихващо се лице. Може пък някой да е разказал смешка на богинята Пеле.

Снимка: boredpanda.com

Вижте още:
Как изригват вулканите



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град