География

Начало | География | Знаете ли къде се намира Малта?

Знаете ли къде се намира Малта?

Аз детето | 2021-06-28

Знаете ли къде се намира Малта?

Не смятате ли, че светът е пълен с невероятни места? Чували ли сте някога за Апалачите, а за Големия каньон и Канарските острови? Пожелаваме ви някой ден да ги посетите. Днес обаче ще стягаме багажа за друго специално място на планетата Земя – Малта! Малта една от държавите с най-малко население в света. Но този архипелаг е и едно от най-гъсто населените места на планетата. За мнозина това не е изненада. С километри от пясъчни плажове, кой не би искал да живее в Малта? Тя се намира в Средиземно море и се състои от три обитаеми острова – Малта, Гозо и Комино. Площта ѝ е малко над 300 кв. км, но пък историята ѝ е необятна.

Местоположението на Малта обаче не е идеално само заради красивите гледки. Много военни лидери са разглеждали островите като стратегически полезни. Например Малта играе важна роля във Втората световна война. По това време регионът е бил част от Британската империя. Той се е превърнал в база за Великобритания и нейните съюзници по време на войната. Поради тази причина Малта била подложена на постоянна атака от германски и италиански сили. В края на войната Великобритания дори наградила малтийския народ, за да признае храбростта на нацията. Когато островите стават независима държава през 1964 г., новата държава прави кръста, награда от Великобритания, символ на знамето си.

Много култури са живели или са имали контакт с Малта през цялата история на страната. Римляните, гърците, арабите, норманите, сицилианците, французите, британците и много други помогнали за оформянето на малтийската култура. Едно от най-трайните влияния туке римокатолицизмът. Днес над 90 процента от малтийците са част от тази религия. Всъщност самата държава е дом на 359 католически църкви.

Много от тези църкви са уникални архитектурни произведения. Един пример е катедралата „Сейнт Джонс“ във Валета. Рицарите на Малта са построили тази голяма църква през 1570 година. Тя е проектирана и декорирана в бароков стил. В продължение на два века рицарите са оставили много подаръци и ценности там. Повечето са все още там и днес. Хиляди посетители на Малта обикалят катедралата всяка година, за да се насладят на красотата.

Разбира се, голяма част от красивата архитектура на Малта е създадена много преди католицизма. Чували ли сте някога за Хипогеумът? Това е система от подземни коридори. Построен е преди около 6000 години. Изкопан от варовик, Хипогеумът включва храмове, гробище и дори двор. Това е една от няколкото структури на островите, построени през периода на неолита.

Друга важна част от малтийската култура е „фестата“. Това е публичен фестивал, който се провежда във всяко село веднъж годишно. Всеки малтийски град има покровител, когото почитат през това време. Всяка област празнува по свой начин. Събитията често включват паради и фойерверки. Малтийските градове или по-скоро хората в тях също са склонни да бъдат доста конкурентни помежду си. Всеки се опитва да направи най-голямата, най-веселата феста. А също има и сериозна конкуренция в любимите спортове на Малта – ръгби и поло. Всеки град дори има своя собствена музикална група.

Били ли сте някога в Малта? Може би сте един от около 500 000 души, които живеят там! Ако не, пак можете да се присъедините към многото посетители, които прекарват време в островната държава всяка година. От богатата си култура до красивите си плажове, Малта е място, различно от всяко друго.

Прочетете още:
Знаете ли нещо за Канарските острови?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град