География

Начало | География | Наклонената кула в Пиза не е трябвало да бъде наклонена

Наклонената кула в Пиза не е трябвало да бъде наклонена

Аз детето | 2022-07-11

Наклонената кула в Пиза не е трябвало да бъде наклонена

В сърцето на град Пиза, Италия, се намира Пиаца дел Дуомо – площад „Катедралата“, който е известен със своето красиво средновековно изкуство. Наричан още „Пиаца деи Мираколи“ – в буквален превод „площад на чудесата“, в него се помещава Катедралата (Duomo) и неговата самостоятелна камбанария, наречена Campanile. Повечето от нас познават Campanile с по-популярното му име: наклонената кула в Пиза. Въпреки че се смята за изключителен пример за романска архитектура, високата 57 метра кула в Пиза е известна по цял свят главно със своя необичаен наклон. Свикнали сме е да е такава – сякаш някой великан е решил да се подпре на нея и се е отдръпнал малко преди тя да падне. Страхотен и интересен ефект, нали? Ако една кула няма с какво друго да привлече погледите към себе си винаги може просто да е наклонена, ако е първата разбира се като тази в Пиза. Все пак хиляди пътешественици и любители фотографи искат кадър точно от това място. Туристите „полягат“ върху кулата, “придържат“ или “подпират“ килнатото здание и точно възможността за такива снимки ги привлича най-много.

Освен популярността си, кулата в Пиза има дълга история, в която, естествено, става известно как и защо постройката се е изкривила. В продължение на много години хората смятали, че кулата нарочно е направена такава наклонена. Както се оказва обаче, наклонът всъщност е инцидент причинен от лошо планиране. Кулата в Пиза е изградена приблизително от около 16 000 тона варовик и мрамор. За такава голяма конструкция по онова време е имало място само около речно корито. Земята там се е състояла от пясък и глина, които не били достатъчни, за да поддържат толкова висока и тежка сграда!

Строителството на кулата е започнало през 1773 година и тъй като по това време Пиза се е забъркал в няколко войни, кулата не е била довършена чак до 1350 година! Представяте ли си колко дълго се строи една кула... Смята се, че именно това забавяне в строежа я е спасило от падане. Само няколко години след началото на строителството хората виждали как първите три етажа на кулата вече били наклонени и след 90-годишното прекъсване на строежа пластовете от пясък и глина слегнали и помогнали кулата да не се сгромоляса още тогава. Поне така смятат учените! Досега не са намерени категорични доказателства за това кой е авторът на първоначалния проект на постройката, но през вековете по нейното укрепване са работили едни от най-големите имена в Италия.

След като наклонът става прекалено опасен, през 1990 г. кулата е затворена за посещения и започва реконструкция, продължила до 2001 г. Днес посетителите могат да изкачат близо 300-те стъпала до върха и да погледнат отвисоко към стотиците други туристи в подножието, които се снимат, докато самоотвержено спасяват кулата от срутване. Изследванията показват, че през 2008 г. за първи път в историята си кулата е спряла да се накланя. И в случай, че се чудите защо хората не били особено доволни от този факт и не са я изправили след като вече е възможно имайте предвид, че наклонената кула в Пиза е голяма туристическа атракция, която просто няма да бъде същата, ако не е наклонена!

Снимка: pixabay.com

Вижте още:
Магическата Айфелова кула
Географска приказка: Кавгата на големите кули



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град