География

Начало | География | Най-голямото, най-малкото, най-високото... Забавен географски тест!

Най-голямото, най-малкото, най-високото... Забавен географски тест!

Аз детето | 2021-08-25

Най-голямото, най-малкото, най-високото... Забавен географски тест!

Правили ли сте скоро тест по география или човекът и природата в училище? Не, не се притеснявайте, няма да ви питаме каква оценка сте изкарали, сигурни сме, че сте отличници. Питаме ви, защото се чудехме дали искате да направим с вас един тест сега, само че доста по-забавен и определено няма да ви пишем оценки. Той ще е само за суперлативите в географията или за най, най нещата, които се срещат по света. И не се тревожете дори и да не знаете отговора, ние веднага ще ви го кажем и така със сигурност ще научите някои и друг интересен факт, който след това наистина можете да използвате за важните тестове в училище, на които пишат оценки. Нима вече сте готови и искате да го направим? Тогава хайде да се забавляваме.

Тестът е съвсем лесен! Ще намерите няколко въпроса за най, най нещата по света. Най-високата планина, най-дългата река, най-дълбокия океан. И просто трябва да отговорите на тях. Скучно ли е? Не чакайте! Понеже искаме да е забавно сме ви подготвили и подсказки в снимки. Просто трябва да погледнете снимката и да я свържете с верния отговор. Лесно е! Опитайте! А под всяка снимка сме ви написали и отговора, за да си сверите. Разбира се, разчитаме на вас, че първо ще отговорите на въпроса, иначе няма да е интересно! Накрая ще се радваме да споделите с нас в коментарите на колко от най, най въпросите отговорихте правилно! Хайде да се забавляваме вече!

Кой е най-големият континент в света и кой е най-малкият?

Азия е най-големият континент. Знаете ли, че Азия е четири пъти по-голяма от Европа? От друга страна Австралия/Океания е най-малкият континент. Австралия всъщност е по-малка дори от държави като Бразилия на южноамериканския континент и би заемала само половината от площта на Русия.

Кой континент има най-високите планини в света?

Азия. Хималайските планини са най-високите в света. Повече за тях можете да прочетете тук!

На кой континент има най-много държави?

Африка, разбира се. Представете си, че там има цели 54 страни. Повече за зебрите можете да прочетете тук!

В кой континент се намира най-дългата планинска верига?

Андите в Южна Америка са най-дългата планинска верига в света. Те се простират през седем страни в Южна Америка!

Кой е най-големият океан в света?

Тихият океан, който е не само най-големият, но и най-дълбокият океан.

Коя е най-дългата река на планетата?

Амазонка в северната част на Южна Америка се смята за най-дългата река в света, защото е най-пълноводната и притежава най-обширния водосборен басейн. През 2005 година това е установено от спътник, който изследвал нивото и дължината на река Амазонка. Установило се е че Амазонка е по-дълга от река Нил, която е дълга 6700 километра. Повече за Амазонка прочетете тук!

Къде е най-високият връх на Земята?

Връх Еверест е най-високият в света и се намира в Непал в Хималаите. Той е цели 8 850 метра височина.

Къде е най-ниската точка на земната повърхност? (без да се смятат океаните)

Най-ниската точка на континент се намира в Мъртво море, което е солено езеро, граничещо с Израел, Йордания и Западния бряг. Бреговата линия или повърхността на Мъртво море е 423 метра под морското равнище. Още интересни факти за Мъртво море можете да прочетете тук!

Къде се намира най-високият водопад в света?

Ангелският водопад, който се намира във Венецуела, е най-високият в света с цели 979 метра. Той е кръстен на Джими Ангел, американски авиатор. Повече за величествения водопад прочетете тук!

Кое е най-дълбокото езеро в света?

Най-дълбокото езеро в света е езерото Байкал в Сибир (Русия) с 1 642 метра. Тук ледът е с дебелина до един метър през зимата, така че спокойно можете да се разходите на повърхността дори и с автомобил. Такова шофиране е популярна туристическа атракция в района, но само за смелите!

Снимки: PixabayКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град