География

Начало | География | Какво е лагуна?

Какво е лагуна?

Аз детето | 2022-09-27

Какво е лагуна?

Някога случайно да сте попадали на самотен тропически остров? Силно се надяваме, че не! Освен когато сте чели книга, или сте гледали филм! Но ако някога се случи да попаднете на самотен екзотичен остров се надяваме около него да има и лагуна. Питате се що за чудо е това? Дали не е име на някакъв точно определен остров? Не съвсем! Ако някога сте гледали филм или сериал, чието място на действие да е в някакъв тропически рай, може би сте забелязали хора, плуващи в плитък воден басейн, който се разделя от големия океан с коралови рифове или малки острови. Ето това е лагуна!

Разбира се, лагуните не са само в тропическите райони. Те са общи черти по бреговете по целия свят. Там, където има плитко място с вода, отделено от по-голям воден обем от риф или остров е лагуна. Всъщност, думата „лагуна“ идва от италианската „laguna“, която описва водите около Венеция. Въпреки че някои хора включват и местата със сладководна вода към лагуните, други прилагат термина „лагуна“ само към солените води, а ако водата, която може да е лагуна, получи приток на прясна вода, то най-вероятно ще се нарича лиман. Така че запомнете, че само защото водата се вписва в дефиницията на лагуната, не означава, че ще има „лагуна“ в името си. В англоезичната литература като лагуни често се приемат и лиманите, които се образуват около устията на реките. Обикновено лагуните имат по-голяма площ и издължена форма успоредна на брега, докато лиманите са просто потопена речна долина, отделена (напълно или частично) от морето с пясъчна коса.

Лагуните се образуват по бреговете с лек наклон. Това прави повечето лагуни плитки и чувствителни към промени в морското равнище. Ако нивото на морето падне, лагуната може да пресъхне. Ако нивото на морето се покачи, рифовете или островите могат да се окажат под водата. Някои от най-спиращите дъха лагуни са в тропически райони, близо до кораловите рифове. Когато тези лагуни са доста дълбоки и са заобиколени от пръстеновидни коралови рифове, учените ги наричат атоли.

Знаете ли обаче, че и по българското крайбрежие си имаме лагуни? типична лагуна представлява Поморийското езеро, което сега е превърнато в солници. Езерата, образувани при устията на реките Ропотамо и Велека, се наричат лагуни, въпреки че по произход те са по-скоро лимани. Една от най-известните лагуни е Венецианската лагуна, намираща се в северната част на Адриатическо море. Тя има площ 550 квадратни километра, от които 8% е суша във вид на острови.

Снимки: Reuters

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град