За родители

Начало | За родители | За опасните предизвикателства в ТикТок и какво да правят родителите

За опасните предизвикателства в ТикТок и какво да правят родителите

Аз детето | 2022-07-14

За опасните предизвикателства в ТикТок и какво да правят родителите

Ако все още не сте били, скоро ще започнете да чувате много за така нареченото „blackout challenge“, което предизвиква шум онлайн. TikTok е съден от семействата на две млади момичета, които са починали, както се твърди, поради предизвикателството. Семействата наричат алгоритмите на приложението „опасни“ и обвиняват социалната медия за смъртта на децата. И докато е ясно, че е трудно да ограничим децата от приложението, е добре да сме наясно какво става в него и да им обясняваме нещата, когато е необходимо!

Какво е това „предизвикателство“?

Предизвикателството е едно от многото, които се появиха в социалните медии през последните години, но не е съвсем ново. Подобно на „предизвикателството на Tide Pod“ или някое от тях, това се появи в социалните медии и хвърли родителите в паника. И подобно на останалите, е глупаво и опасно. Това е първото нещо, което всеки родител трябва да обясни на детето си, за да го предпази: хората се насърчават да задържат дъха си, докато припаднат, и дори да използват колани или връзки, за да се задушат. Звучи ужасно и ненужно, нали?

Две неща правят това предизвикателство по-забележително от някои от предшествениците му: Съобщава се, че много деца са загинали поради него от 2021 г. насам и то има аналог преди TikTok.

Но защо тогава съдят ТикТок?

TikTok е изправен пред множество съдебни дела от родители, които твърдят, че децата им са починали от задушаване, след като са опитали предизвикателството. Представител на приложението каза пред Washington Post, че е блокирало възможността на потребителите да търсят предизвикателството. И донякъде е така, при опит да потърсим в приложението „blackout challenge“ полето за търсене се попълни автоматично, но нито един от резултатите не показа, че някой наистина се опитва да го направи. И все пак проблемът не е, че децата биха могли потенциално да търсят видеоклиповете, а по-скоро, че клиповете им се предоставят чрез алгоритъма.

Говорител на TikTok каза пред People: „Това смущаващо „предизвикателство“, за което хората изглежда научават от източници, различни от TikTok, съществува много преди нашата платформа и никога не е било тенденция в TikTok. Ние оставаме бдителни в ангажимента си към безопасността на потребителите и незабавно ще премахнем свързано съдържание, ако бъде намерено.“

Какво можете да направите, за да защитите детето си?

Всички знаем, че забраненото за децата е най-хубаво, затова вместо да го направите погледнете заедно ТикТок и му обяснете, кои неща в него са хубави и кои не. Обяснете му, че предизвикателствата с танци, рисуване, пеене или правене на скечове, каквито също има там, са много по-хубави. Покажете му как може да направи собствено предизвикателство с нещо позитивно, например да снима как прави лакомства за приятелите си и реакцията им когато ги получат, как прави на някого комплимент, как поздравява хора по улицата, естествено с ваше присъствие. Обяснете му, че тези предизвикателства ще го направят по-популярно от някаква си глупост.

Говорете с децата си откровено и честно за опасностите, свързани с предизвикателството, както и всички други подобни на които попаднете. Работете с тях върху стратегии за идентифициране на опасни шеги и тенденции. Не забравяйте, че „дигиталните деца“ са доста добри в надхитряването на родителския контрол, така че не разчитайте, че забраните и приложенията за забрани напълно ще попречат на децата да видят нещо опасно.

Още няколко полезни неща, които да прочетете с децата:
Обиждат ви в ТикТок? Ето как да заглушите хейтърите!
ТикТок предизвикателства – научете децата си на кои от тях да не отговарят!
Ето какво да направите, за да сте спокойни в ТикТок, както и родителите ви
Децата и приложенията в интернет: най-важните неща, които родителите трябва да имат предвид



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град