За родители

Начало | За родители | Децата и приложенията в интернет: най-важните неща, които родителите трябва да имат предвид

Децата и приложенията в интернет: най-важните неща, които родителите трябва да имат предвид

Аз детето | 2019-07-08

Децата и приложенията в интернет: най-важните неща, които родителите трябва да имат предвид

Повече свободно време през лятната ваканция несъмнено за родителите означава повече време за помощ в домашните задължения, игри навън на чист въздух, допълнителни уроци по предметите в училище, уроци по рисуване, чужд език или пък спорт. Но за децата лятото означава и повече време за прекарване в интернет и опознаване на нещата, които мрежата може да предложи. От игрите онлайн, през забавните клипчета, до социалните мрежи – „висенето“ в мрежата определено е неизбежно особено за децата след 10 години. Няма как да ги предпазим от това. Дори и да не им позволяваме да стоят на компютъра или да имат телефон с интернет, те пак ще намерят начин да се докопат до него. От устройството на приятелчета, от компютрите в библиотеката – има хиляди начини. Пък и както всеки родител знае, забраненото е най-вълнуващо. Затова вместо да забранявате внимавайте. Вместо да налагате строги правила, по-добре ще бъде да развивате дигитално-медийната грамотност у децата, казват от safenet.bg Развийте у децата важните умения за критично мислене, проверка на информацията, комуникация и другите подобни.

Националният център за безопасен интернет създаде брошура с цел да помогне да осигурите безопасно сърфиране за децата с фокус върху най-често използваните приложения и социални мрежи с няколко важни съвета, които родителите да имат предвид и няколко, които да споделят с децата си.

Фалшивите новини

Няколко опасни „игри“ станаха известни сред деца и родители в последните няколко месеца, като уж карат децата да вършат рискови предизвикателства. Това предизвика у родителите сериозна паника, тъй като за тях се твърдеше, че карат децата да се самонараняват и дори да се самоубиват. Всички проучвания на safenet.bg, обаче показаха, че това всъщност е идеален пример за фалшиви новини. Затова от Центъра препоръчват на всички родители:

 • Научете децата си да разпознават фалшивите новини.
 • Поинтересувайте се от дигиталния живот на децата си – какво им е интересно, какво правят онлайн, кои сайтове харесват.
 • Разговаряйте с децата си как определяте кое може да е вярно и кое не. Това ще ви донесе увереност, че утре, когато детето попадне на подвеждаща информация в интернет, ще я разпознае.

Програми за родителски контрол

Използвайте програми за родителски контрол, ако децата ви са на възраст до 9 години. Така ще можете да ограничите достъпа им до сайтове, които не са подходящи за възрастта им. В интернет има много приложения за родителски контрол, безплатни и платени. Най-важните функции, които трябва да търсите са контролът на достъп до сайтовете, ограничаването на екранното време и управление на приложенията, които детето сваля и ползва. Други важни препоръки са:

 • Когато „пускате“ децата в интернет им създайте техен личен профил. Най-добре в Google. По този начин информацията, която достига до детето ви ще бъде филтрирана, а достъпът му до неподходящи сайтове ще бъде ограничен.
 • Обяснете на детето, че инсталирате приложение за родителски контрол, за да го предпазите, а не за да го ограничавате.

Най-важните съвети за Facebook

 • Не въвеждайте лична информация на детето като адрес, телефон и училище.
 • Изключвайте автоматичните функции за локализация.
 • Изключете автоматичното качване на снимки при заснемането им.
 • Обяснете на детето ясно и кратко как да се пази и че това не е ограничения от ваша страна, а просто за негова безопасност.

Най-важните съвети за Instagram

 • Направете профила на детето си поверителен – така снимките, видеата и историите остават видими само за последователите, които вие и детето сте одобрили.
 • Разучете заедно с детето си опциите за докладване и блокиране в социалната мрежа и му обяснете кога и как да ги използва.
 • Научете детето си как да контролира коментарите под публикациите си – Instagram позволява филтрирането на нежелани думи и емотикони.
 • Възползвайте се от опцията за проследяване на времето, прекарано в социалната мрежа и поговорете с детето си, ако мислите, че прекарва твърде много време. Но не му се карайте – просто му обяснете рисковете и то ще разбере.

Най-важните съвети за Snapchat

 • Обяснете на детето си рисковете от злоупотреба при изпращането на неподходящи снимки или видеа. Не трябва да качва провокативни или такива със сексуално съдържание, защото това ще му навреди.
 • Забранете опцията за споделяне на локацията.
 • Забавлявайте се заедно с детето, защото Snapchat е особено популярен сред децата заради забавните филтри, които може да се ползват при снимане.

Най-важните съвети за Viber

Децата харесват това приложение, защото е безплатно и могат да изразяват себе си с хиляди уникални стикери и гифчета. За съжаление обаче приложението не предлага никакви защити и често децата стават обект на онлайн тормоз. Затова поговорете с децата си за рисковете от Viber и че трябва да пишат само с най-близките си приятели и роднини. Обяснете им, че веднага щом видят, че са подложени на онлайн тормоз или пък са свидетели на такъв – трябва да ви кажат. Това е най-доброто, което могат да направят.

Най-важните съвети за Tik Tok

 • Това също е много популярно приложение, защото в него децата могат да създават кратки клипове на фона на любимите си песни. Макар приложението да има специална версия за деца, която да ограничава възможността за споделяне, коментиране и изпращане на съобщения – имайте предвид, че трябва да:
 • Направите профила на детето си поверителен, така че само одобрените последователи да имат достъп до споделената информация.
 • Ограничете възможността за публикуване на коментари и филтрирайте избрани думи.
 • Покажете на детето как да използва опциите за докладване и блокиране и че няма нищо лошо да прави забавни клипове. В Tik Tok много деца правят истински шедьоври, но трябва да внимават, за да може всичко да си остава забавно. И най-важното да не обръщат внимание на лошите коментари за себе си.

На последно място, но не и по важност Национален център за безопасен интернет съветва:

 • Разговаряйте с детето си – интересувайте се какво прави онлайн, на какви игри играе или какво му е направило впечатление.
 • Съветвайте се с детето си по онлайн въпроси – ако вие самите не знаете нещо, попитайте го. Вероятността да знае и да ви помогне е доста голяма. По този начин изграждате доверителна връзка с него и го учите, че при проблем винаги може да потърси помощ.
 • Забавлявайте се с детето си – намерете любимите ви общи занимания в интернет – да играете някоя игра или да търсите информация на интересни теми
 • Не подценявайте сигурността.
 • Създайте заедно правила за използване на интернет, които да бъдат спазвани от цялото семейство – и деца, и възрастни.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град