За родители

Начало | За родители | Да насърчим децата да играят сред природата с тези няколко „приключения“

Да насърчим децата да играят сред природата с тези няколко „приключения“

Аз детето | 2022-06-14

Да насърчим децата да играят сред природата с тези няколко „приключения“

Всеки родител добре осъзнава факта, че е наистина важно детето му да може да си играе и само сред природата. Без играчки, без да зяпа в екран и без да ползва дистанционно или нещо на батерии. Това не само ще го направи по-щастливо, но развива и въображението, както и много други важни умения за живота напред. И макар че в повечето случаи, особено на най-малките деца инстинктът им показва да вземат това камъче или оная пръчка и да откъснат малко трева, често родителите ги спират. Особено ако живеят в голям град, където чистите природни материали не са в особено големи количества. Но запомнете, че е важно да не спирате детето да играе самичко с природни материали и ако все пак се е случило и наложило да му направите една-две забележки и то някак си вече да не разчита толкова на този инстинкт, ето как можете да върнете желанието му да има контакт с природата.

Винаги е полезно да имате няколко идеи в ръкава си, за да се преборите с неизбежното хленчене: „Скучно ми е!“ Ключът е да позволите на детето си да използва въображението си или да ръководи собствените си форми на игра, докато вие се уверите, че е в безопасност. Спомнете си как самите вие сте прекарвали времето си навън. Ще измислите много начини да насърчите хлапето да се насладите на природата. А ето и няколко от нас!

Поставете си цел за игра навън, независимо от времето

Поставете си за цел да излизате навън с детето си поне 30 минути всеки ден. В книгата си „Няма такова нещо като лошо време“, Линда Макгърк насърчава родителите и възпитателите в детските градини да извеждат децата навън, независимо от времето. Колкото и да е студено винаги може да вземете още топли дрехи, а ако вали да приготвите сухи, с които веднага след играта да се преоблечете. Макгърк обяснява, че родителите, възпитателите, лекарите и медицинските сестри в Скандинавия разбират, че играта навън е освежаваща и полезна за тялото и душата.

Направете си кратък пикник

Един лесен начин да прекарате повече време сред природата е да обядвате или вечеряте навън. Но не в ресторант, а в парка или планината или просто някъде навън. Както се казва – обект в движение остава в движение. :-) В този случай детето, което яде навън остава навън.

Посадете градина

Освен ползите за здравето от яденето на плодовете (и зеленчуците и билките) от вашия труд, отглеждането на градина е забавен начин децата да научат за света около тях и значението на грижите за него. Ежедневното поддържане на градина също дава чудесно оправдание да извеждате семейството навън всеки ден.

Сменете пейзажа

Нормално е ако детето всеки ден излиза да играе на едно и също място, една и съща площадка да му омръзне в един момент и да не иска. Затова сменяйте от време на време парка. В по-големите градове има поне 3 парка, а освен това винаги е забавно да си организирате пътуване в околностите на града и да се разходите из тях цялото семейство.

Опознайте пътеките

Независимо дали е далечна туристическа пътека, подходяща за семейства, колоездачна пътека или обикновена пътека из квартала – разхождайте се и най-важното е, ако по време на тази разходка детето иска да откъсне цвете, да седне в тревата или да вземе пръчка да му позволявате. Това ще го направи по-здраво, по-щастливо и по-запознато със света.

Photo by Zachary Kadolph on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град