За родители

Начало | За родители | 7 грешки, които родителите трябва да избягват през учебната година

7 грешки, които родителите трябва да избягват през учебната година

Аз детето | 2022-09-05

7 грешки, които родителите трябва да избягват през учебната година

Отглеждането на дете означава, че винаги се чудите дали сте направили нещата правилно или може би е трябвало да постъпите по различен начин. И въпреки че няма един правилен отговор за всеки проблем, определено има някои грешки, които можете да избегнете. Връщането в училище може да бъде много стресиращо за децата и родителите и гладкото начало е важно. Свръхемоционалните реакции и неподготвеността със сигурност са две големи грешки. Bright Side осъзнава, че връщането в училище може да бъде трудно и избягването на тези грешки вероятно ще направи прехода малко по-лесен.

1. Прекалено емоционално оставяне в училище

Много деца, когато отидат на училище за първи път или се върнат след прекрасно лято, започват да плачат, показвайки много емоции. Те не искат да се отделят от родителите си, които служат като тяхно безопасно място. Въпреки това, не само децата могат да станат емоционални, но и родителите, които трябва да пуснат своите малки. Като се има предвид това, обичайно е и всички да започнат да плачат близо до входа на училищния двор. Първото нещо, което трябва да направите, е да контролирате собствения си стрес и безпокойство, тъй като децата улавят тези чувства и реагират по подобен начин. Просто кажете „Довиждане“, върнете се в колата и скрийте сълзите си зад волана. Добра стратегия би била да посетите училището, преди първия учебен ден, за да може детето ви да се запознае със средата.

2. Не помагате на децата с домашните или управлението на времето

Да научите децата си на независимост е много важно, но ще отнеме известно време и усилия от ваша страна, докато това се случи. В началото децата се нуждаят от насоки, за да се научат как да управляват времето си и да си пишат домашните. Ако им предстои училищен проект следващата седмица, те може да не знаят, че трябва да започнат да се подготвят сега. Като родители трябва да ги научите, че не могат да оставят нещата за последния момент. Дори гимназистите може да се нуждаят от наблюдение и помощ в началото на учебната година. Те, повече от всеки друг, носят толкова голямо натоварване, че понякога могат да се почувстват претоварени. Може да не сте опитен учител, но можете да предложите помощта, на която сте способни. Дори вашите предложения относно управлението на времето и определянето на приоритети могат да бъдат жизненоважни.

3. Проектиране на собствените ви страхове върху децата

Родителите изпитват същото количество безпокойство, ако не и повече, като децата си, когато дойде време да ходят на училище. Това е така, защото те знаят колко е важно да направите добро впечатление и да се представите добре в класната стая. Една от грешките, които родителите допускат, е да прехвърлят тревогите си върху децата си, без да осъзнават вредата, която това може да причини. Разбира се, важно е детето да знае за определени неща, но безпокойството за тях няма да помогне. Ако смятате, че стресът ви е твърде силен около връщането на училище, можете да се свържете с терапевт. Той ще ви помогне да укротите безпокойството си и да не го прехвърляте върху детето си. Важно е да знаете защо нивата ви на тревожност са толкова високи и да намерите начин да обработите всичко така, че да не се превърне в проблем за вашето дете.

4. Не купувате достатъчно материали за училище

Често родителите си мислят, че знаят точно от какво се нуждаят децата им за училище. Това обаче може да се окаже доста неприятно за вашето дете, тъй като ще трябва да ходи на училище без много от необходимите му принадлежности. Ако не сте сигурни какви са необходимите неща, можете да се обадите в училището или на учителя и да попитате какво е необходимо. Дори ако смятате, че училището може да осигури някои от основните неща, винаги е най-добре детето ви да ги носи за всеки случай. Освен това трябва да имате предвид, че модерните, крещящи консумативи невинаги са най-добрият избор. Само защото върху някои моливи има снимка на любимия анимационен герой на вашето дете, това не означава, че стават. Освен това може да се наложи да похарчите малко повече пари, ако е възможно, за да купите по-добрата марка вместо по-евтината.

5. Препълване на графиците на децата с дейности

Грешката, която някои родители допускат, е да си мислят, че колкото повече дейности извършва едно дете, толкова по-добре ще бъде подготвено по-късно в живота си, така че те натоварват всеки един ден от седмицата с множество дейности, които изтощават детето. Да, дейностите са много полезни, ако детето ви иска да ги прави, но те не трябва да отнемат цялото свободно време на детето ви. Почивката е от огромно значение за децата точно толкова, колкото и за възрастните. Те може да имат повече енергия, но също така се нуждаят от известно време, когато могат просто да седят в стаите си и да играят играта по избор. Най-доброто решение би било да попитате детето какви дейности обича да прави и да съставите график, който да бъде еднакъв през цялата учебна година.

6. Говорите лошо за учителите пред децата

Учителите и родителите невинаги са съгласни за всичко, което може да бъде доста разочароващо. Въпреки това, най-лошото нещо, което родителите могат да направят, е да обиждат и критикуват учителския екип пред децата си. Децата трябва да могат да формират собствено мнение за хората, а не някой друг да им казва как да се чувстват. Това може да създаде много напрежение в класната стая и да изиграе отрицателна роля върху образованието на детето. Проучванията показват, че учителите, които имат добри отношения с родителите на детето, са готови да положат повече усилия в образованието на това дете. Поддържането на добри отношения с учителския екип може да бъде много полезно за вашето дете.

7. Оставяте децата да пропуснат първите дни в училище

Въпреки че през първите дни на училище може да не се случва нищо академично, важно е децата да са там. Това е времето, когато се създават правила, очаквания и нови отношения между децата и учителите. По-добре е всички деца да бъдат представени едно на друго едновременно, вместо новодошъл да бъде представен на цял клас, който вече е създал връзка. Освен това на учителя става още по-трудно да се увери, че новото дете се чувства добре дошло и е включено. Децата създават приятелства толкова бързо, че пропускането на само 1 седмица от училище може да означава, че много деца вече са намерили други приятели.

Прочетете още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град