География

Начало | География | Пустинята Гоби – домът на динозаврите

Пустинята Гоби – домът на динозаврите

Мирела Любенова | 2017-10-11

Пустинята Гоби – домът на динозаврите

Какъв искаш да станеш, когато пораснеш? Знаем, че повечето деца никак не обичат, когато възрастните им задават този въпрос. Но все пак сега и ние ви питаме. И не си мислете, че очакваме отговори като адвокат или зъболекар. Ако наистина не искате точно това. Бъдещите принцеси, рицари, Батмани и всякакви други супергерои също са добре дошли! Магьосниците и драконите пък приемаме с удоволствие. Президенти и космонавти също са добре дошли! Тези пък, които искат да пътуват по света, за да търсят фосили на динозаври направо ще прегърнем. Ние винаги сме си мечтали да станем точно такива и все още не сме се отказали от това. Представяте ли си колко интересно и дори забавно е да си палеонтолог или изследовател. Работата ви ще е да пътувате навсякъде по света в търсене на вкаменелости. Тропически джунгли, дълбоко в сърцето на огромни планини – това ще е обичайното ви работно място. А какво пък да кажем за някоя огромна пустиня?

Имаме предвид, че за много хора да се мъкнеш през пясъците не изглежда особено привлекателно. В края на краищата е доста горещо, да не говорим за всички други несгоди, които могат да изникнат. „И какво толкова се очаква да намериш по безкрайните пясъчни дюни?“ – биха се попитали много от вас. Преди да отхвърлите пустинята обаче поне прочетете нещо повече за някоя от тях. Сахара, Намиб, Монте – всички те са по-различни от това, което обикновено изниква в ума на всеки щом чуе думата „пустиня“. Да не говорим пък за Гоби? Знаете ли нещо за пустинята Гоби? Сега се пригответе да ви докажем, че тя е повече от безкрайни пясъци и страшна жега.

Гоби се простира на повече от 1 295 000 квадратни километра в най-отдалечената част на Централна Азия, като заема мястото между северен Китай и южна Монголия. Тя е петата най-голяма пустиня в света. Пустинята получава името си от монголската дума „гоби“, която в пряк превод означава „огромна и красива“. Макар че в действителност получава доста малко дъжд, Гоби е наистина повече от само пясък, дори и древните монголци са го разбрали. Дъждът често не достига до това място от планетата Земя, защото преди това облаците минават през Хималаите и обикновено стигат само дотам. Тази масивна планинска верига просто ги блокира. Въпреки липсата на дъжд, Гоби е място на фини цветове, които се менят съобразно промените на светлината през деня, на смайващи небеса и необятни простори, един върховно безмълвен пейзаж, изпъстрен тук-там с гер (юрти), кръглите, бели, подобни на шатри домове на монголците.

За разлика от много пустини, които са изпълнени с пясъчни дюни, пустинята Гоби се състои предимно от твърд, скалист терен с относително малко пясъчни дюни. (Казахме ви, че не е просто пясък!). Е да, вярно, че тук условията за живеене са доста сурови и хората избягват да се заселят около Гоби от години насам, но въпреки това за ентусиазирани учени пустинята е идеална. Стига вечер да успяват да се приберат някъде на топло, защото често се случва през нощта температурата да падне до -16 градуса по Целзий. Стига да имаш място за преспиване си супер, защото наскоро точно в Гоби беше намерена истинска вкаменена стъпка от най-огромния динозавър изучаван досега!

Въпреки това не си мислете, че в тази част от света е празно. Напротив, в Гоби живеят доста номадски племена, които изкарват прехраната си чрез отглеждане на добитък. Да не говорим, че тук живеят и доста диви животни, като камили, газели, антилопи, мармоти и много влечуги. Не можете да си представите пък, колко много хора смятат, че измисленият герой Индиана Джоунс се основава отчасти на живота на Рой Чапман Андрюс. Това е човекът, на когото трябва да благодарим за изучаването на пустинята и огромната динозавърска стъпка. Определено искаме да бъдем като него! Сред прочутите му открития има още вкаменени яйца на динозаври и много неизвестни дотогава кости от тях, както и разнообразие от големи праисторически бозайници от периода Креда. Всички те са живеели в пустинята Гоби. Да не говорим, че учените твърдят, че има още много време и работа, докато бъде проучена цялата. Затова май е време да се замислите дали да не отидете там като пораснете!

Снимки: pixabay.com

Пустините ви станаха интересни! Тогава прочетете също:
Намиб – най-древната пустиня в света
Ето какво се случва, когато завали дъжд в най-сухата пустиня в света
Тотори – малката пустиня на брега на морето
Необятната Сахара



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град