География

Начало | География | 11 интересни факта за градовете по света

11 интересни факта за градовете по света

Аз детето | 2018-02-09

11 интересни факта за градовете по света

„Светът е прекрасно място и си струва да се борим за него.“ – това е казал великият писател Ърнест Хемингуей. И ние сме абсолютно съгласни с него! Нашият свят е чуден и прекрасен, просто трябва да се интересуваш и да се вгледаш малко по-внимателно, за да видиш какви чудеса крие. Тук не говорим само за природата или само за нещата създадени от хората. Тук говорим за всичко! Независимо дали пред вас стоят пирамидите или едно обикновено дърво! И двете неща могат да бъдат невероятни по свой начин и всичко, което се изисква от нас е просто да погледнем. За да ви докажем думите си, както и тези на великия писател сме ви приготвили 11 изумителни факта от най-различни градове по света. Те не само са много интересни, но пък кой знае, може и един ден да ви помогнат в часа по география.

1. Най-дългото име на населено място в света е Llanfairpwllgwyngyll gogerychwyrndrob wllllantysiliogogogoch. То е и третото по дължина географско наименование. Селцето се намира в Уелс и удивлява с четирите букви l една до друга. Втората по дължина на наименованието географска дестинация е хълм в Нова Зеландия, чието име се състои от 85 букви, а именно „Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu“.

2. Най-краткото име е на градче, което се намира едновременно в Швеция и Норвегия и се нарича „A“. На скандинавските езици това е думата за „река“ или „поток“. Пътните знаци в региона често биват открадвани заради тяхната колекционерска стойност.

3. Австралийският град Пърт е най-изолираният град на Земята. Най-близкото населено място се намира на 320 километра през пустинята.

4. Аляска е едновременно най-западният, най-северният и най-източният щат на Съединените американски щати, на територията на Северна Америка. Това е така, тъй като той е единственият щат, който навлиза в Източното полукълбо.

5. В жилищните райони на Токио се падат по средно 3000 жители на квадратен километър, което го превръща в най-гъсто населената част на света. Цялото население е 37 833 000 души.

6. В Хонконг се падат най-много луксозни автомобили Ролс Ройс на глава от населението. И това не е чудно, тъй като през 2014 година именно хонконгски магнат направи най-голямата единична поръчка на коли Ролс Ройс – 30 „Фантома“ за над 20 милиона долара. Предишният рекорд през 2006 година също е регистриран в Хонконг – „само“ 14 автомобила „Фантом“.

7. Ню Йорк има една от най-дългите пътни мрежи в света – с дължина от около 10 000 километра. Също и средната продължителност на пътуването до работа е рекордно: почти по 2 часа на ден!

8. В Кайро (Египет) повечето полицаи се придвижват не на коли или мотори, а на гърба на камили.

9. Лондонското метро е първото в света. Наричат го „Тубата“ и е построено през 1863 година.

10. Истанбул през вековете е имал над 40 имена, от които 18 са по време на османската империя. Някои от тях са: първото му име е Византион, следват Августа Антония, Секунда Рома, Нова Рома, Константинопол, Цариград и други. Името Истанбул градът официално носи от 28 март 1930 г.

11. Банкок има най-дългото име на град в света – съдържа 163 символа. Официалното название на града е Крун Теп Маханакон Амон Ратанакосин Махинтара Ютая Махадилок Поп Ноппарат Ратчатани Буриром Удомратчанивет Махасатан Амон Пиман Аватан Сатит Сакататия Витсанукам Прасит. Превежда се като „Градът на ангелите, великият град, вечният град – скъпоценен камък, непревземаемият град на Бог Индра, великата столица на света, надарена с девет скъпоценни камъка, щастливият град, богат с огромен царски дворец, който напомня небесното жилище, където царува превъплътеният бог, град, даден от Индра и построен от Вишнукарма“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град