География

Начало | География | Тотори – малката пустиня на брега на морето

Тотори – малката пустиня на брега на морето

Аз детето | 2023-07-20

Тотори – малката пустиня на брега на морето

Всеки знае, че пустините са едно голямо море от жълт пясък, адска горещина и почти никаква вода. Пред теб са само парещите лъчи на слънцето и огромните планини от пясък. Оказва се обаче, че това изобщо не е така. Пустините са много по-красиви, приятни интересни и дори понякога приветливи. Знаете ли, че под техния суров пясък всъщност се крият семена на хиляди цветя, които могат да цъфнат всеки момент. Или че изобщо не са толкова горещи и безлюдни, колкото предполагаме. А че могат да са на брега на морето... Само прочетете това и ще се убедите, че не си измисляме или фантазираме, а това си е чистата истина.

Може би за повечето от вас това ще изглежда невероятно, но е факт, че Япония си има своя пустиня, която е разположена на брега на морето. Е, пустиня не е съвсем точно казано, но пясъчните дюни Тотори си е много точно. Всички по света обаче ги наричат пустиня, защото те са доста впечатляващи, простират се на цели 30 квадратни километра. Най-високата дюна е с височина 90 метра. Името на тази пустиня или дюни идва от града близо до който са разположени – град Тотори. Сами разбирате накрая дори само от тази информация защо това чудо на природата е посещавано от много туристи, които си резервират самолетни билети и хотели една година предварително.

Голяма част от приноса за създаването на това уникално място има река Сендай, която се влива в Японско море. Така че за своята малка пустиня жителите на страната трябва да благодарят именно на тази река. Тя донася пясъка от планините Чугоку, именно от който са се образували и дюните Тотори. След това благодарение на морските течения и ветровете, донесеният пясък е бил разпределян и оформян. Ако се вгледаме научно в Тотори, да го наричаме пустиня не е никак правилно или поне учените ще ни изтъкнат хиляди аргументи защо не е правилно. Но когато обикновен човек отиде там, за него това място си е пустиня – много пясък и летни горещини с температури достигащи до 55 градуса. Освен това тук, както и във всяка пустиня се срещат кактуси и други пустинни растения и животни. Така че това място е известно като мини пустинята на Япония – Тотори. Въпреки солидната си възраст от около 100 000 години, Тотори все още се сблъсква с много опасности, които може да я лишат от пустинната ѝ красота. Цунами, различни нови рекички и потоци, които разместват пясъка и залесяването са само част от враговете на малката пустиня.

Всички се надяват Тотори да издържи и да си остане каквато е, защото всяка година тук идват хиляди туристи, които се радват на необичайното място, както правят и самите японци.

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Най-уникалните пустини в света
Необятната Сахара
Намиб – най-древната пустиня в света
Ето какво се случва, когато завали дъжд в най-сухата пустиня в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град