География

Начало | География | Ще се намокрим и ще разберем как са се образували водопадите

Ще се намокрим и ще разберем как са се образували водопадите

Аз детето | 2018-01-08

Ще се намокрим и ще разберем как са се образували водопадите

Затворете очи и помолете някой да излее отгоре ви една кофа с вода, за да усетите какво е да си под водопад... Не, чакайте, шегуваме се. Представете си, че сте индианец. Представете си, че сте живели в онези много, много стари времена, когато в много от районите, които днес са пълни с хора и сгради, дори не е стъпвал човешки крак. Представете си как пътувате със сал на север по поречието на река Ниагара и изведнъж започвате да чувате далечен тътен. Звукът се усилва все повече и повече... Какво може да бъде това? Дали не е някакъв зловещ звяр, който ви чака да се приближите? Въпреки това вие продължавате да плувате напред, защото както често се случва любопитството надделява над страха. Ревът продължава да става все по-силен и по-силен, докато мистерията най-сетне се разкрива: Ниагарския водопад!

Ниагарския водопад със сигурност е една от най-невероятните забележителности, които Земята може да предложи. Количеството вода, което пада всяка секунда е наистина огромно. Земята има няколко други невероятни водопада, които са също толкова впечатляващи като Ниагарския водопад, но има и хиляди и хиляди водопади по реки, потоци и поточета по целия свят. Как точно се формират всички тези водопади? Нека разгледаме една река, която се движи по различни видове скали по пътя си. Водата е мощен ерозивен агент и различни видове скали се разграждат по различен начин. Например реката може да тече над твърди скали, които ерозират бавно (като гранит) и по-мека скала, която ерозира по-бързо (като шисти). Тъй като по-меките скали се разрушават по-бързо, курсът на реката ще стане по-стръмен, когато се движи отвъд твърдия скален слой към по-меката скала. Колкото по-бързо се движи водата, толкова повече ерозията на по-меката скала ще се ускори. С течение на времето този процес продължава, докато стръмността между твърдите и по-меките скални слоеве стане почти вертикална. В този момент е създаден и водопадът!

Многото различни видове водни пътища и различната ерозия на видовете скали, водят до водопади с всякакви форми и размери. През годините учените дадоха имена на много различни видове водопади, включително каскада, блок, катаракта, улей, вентилатор, скраб, пързалка, панделка, хвощ, удар, стъпаловиден, сегментирани и потопени. Докато ерозията е първият процес, който създава водопади, учените отбелязват, че други природни катаклизмични събития (като земетресения, свлачища, ледници и вулкани) също могат да създадат водопади.

При това трябва също да знаете, че и не през всички водопади тече вода през цялото време. Реките и потоците променят курса си с течение на времето и могат да оставят някои водопади сухи, с изключение на периоди на силен дъжд или след като снегът се топи през пролетта. Тези водопади са известни като сезонни водопади.

Вижте какви още забележителни неща умее водата:
Пътешествието на водата
Защо когато водата заври, в нея има балончета?
Загадката с пръстите и водата
С малко захар и вода науката става най-шарената на света!

Снимки: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град