География

Начало | География | Пътешествие до перлата на Ориента

Пътешествие до перлата на Ориента

Мирела Любенова | 2017-07-25

Пътешествие до перлата на Ориента

Когато мислите за оживените мегаполиси на Далечния Изток, кое е първото, за което се сещате? Мечтали ли сте някога да отидете в Китай например? Със сигурност нещата там са много по-различни отколкото са при нас и със сигурност би била една доста интересна и незабравима екскурзия. Какво ще кажете за едно пътуване до перлата на Ориента? Дали това би попаднало в списъка ви ако някой ви каже, че ще ви заведе където искате по света, само да изберете мястото? Не знаете нищо за нея... А би било хубаво, защото тя също е интересна? Знаете ли, можем да отидем до там на едно кратко пътешествие още сега. Да, вярно, че ще е виртуално, но пък също ще е интересно. Къде ще ви заведем ли? В Шанхай, разбира се!

Модерният Шанхай е забележителност. Дом на над 24 милиона души, Шанхай е най-гъсто населеният град в Китай. Разположен в централната част на китайското крайбрежие, Шанхай се намира по протежение на бреговата линия на Източнокитайско море на южния край на устието на могъщата река Яндзъ. Самото му име също е забележително, защото се състои от комбинация от имената на два други града, които в буквален превод означават „разположен край морето“. Това е и перфектното описание за град като Шанхай. Изключителното му местоположение го е превърнало в глобален финансов център, както и в основен транспортен възел с най-натовареното контейнерно пристанище в света.

Подобно на много големи градове, произходът на Шанхай е доста скромен. Още през четвъртото столетие се развива малко рибарско селище по река Сонг, която сега е известна като Суджоу Крийк. Тъй като риболовната индустрия в района започва да процъфтява, районът става известен като Ху, буквално от думата, която означава „риболовен капан“. Днес хората все още наричат Шанхай Ху, заедно с популярните английски псевдоними, Перлата на Ориента и Париж на Изтока. Всъщност Ху може да се намери на всички регистрационни номера, издадени в Шанхай. Градът остава основен център на местната търговия от векове. През 19-ти век Шанхай се превръща в забележително пристанище за международна търговия, след като Великобритания и Франция признават икономическия потенциал и насърчават засилената търговия между Изтока и Запада.

Модерният Шанхай остава интересен синтез на Изтока и Запада, тъй като там едновременно съществуват съвременната китайска култура и обичаи от колониалното минало. Например популярната област Бунд има архитектура, която датира от влиянието на английските и френските колонисти от XIX век. Градът е център на китайската култура и една от най-популярните туристически дестинации в Китай. Посетителите могат да се насладят на множество исторически забележителности като Храма на бога на града, Ю Гардън и големи музеи, включително Шанхайския музей и Китайския музей на изкуствата. Посещението разбира се може да бъде и забавно. Градът се гордее с най-голямата автобусна система в света. Тези, които искат да се движат по-бързо, ще искат да се возят на влака Шанхай Маглев, който може да достигне скорост до 431 километра в час!

И когато слънцето залезе, забавлението в Шанхай едва започва. Туристите могат да се насладят на великолепния силует на Лужазиуи, който се осветява с голямо разнообразие от цветни светлини. Посетителите на Шанхай откриват уникална смесица от история и съвременна култура, които съперничат на градове като Ню Йорк и Париж.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град