интересно

Начало | интересно | Ето какво се случва, когато завали дъжд в най-сухата пустиня в света

Ето какво се случва, когато завали дъжд в най-сухата пустиня в света

Аз детето | 2015-10-31

Ето какво се случва, когато завали дъжд в най-сухата пустиня в света

Пустинята Атакама в Чили е най-сухата и непривлекателна пустиня на Земята, но дори и това на пръв поглед безплодно и пусто място може да има невероятен и изпълнен с красота живот при подходящи условия. Тя е най-голямата пустиня в Южна Америка и е на 15 милиона години. С изключение на няколко „оазиса“, включващи плодородни вулканически почви, на които има растения даващи сочни и вкусни плодове, а също и пшеница и царевица, които биват напоявани изкуствено, цялата останала част на Атакама е точно това, което си представяме, когато кажем пустиня. Сурова, покрита с подвижни пясъци, чакъл и камъни, сухи области със силни изпарения и покрити с кора от сол. Малкото дъжд, който пада се губи из пясъците и растителността е изключително бедна. Да, типичната пустиня, досега...

Само преди няколко дни в Атакама се случва нещо невероятно, предизвикано от урагана „Патриция“, най-мощният ураган в Чили. Макар той да нанесе много вреди в Мексико и други страни от Южна Америка, в пустинята определено помогна, там се случи нещо, което се случва рядко и никога два пъти в годината.

Заради падналите множество дъждове пустинята се превърна в истинска цветна експлозия и от почвата й пораснаха множество цветя, които изглежда са били там, под земята и просто са чакали дъжда. Заради този феномен се очаква повече от 20000 туристи да посетят пустинята.

Снимки: boredpanda.com

Вижте още:
Най-уникалните пустини в света
Необятната Сахара



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град